Повече от 70 години след като остава без храм в

...
Повече от 70 години след като остава без храм в
Коментари Харесай

Село започна градеж на параклис след 70 години без храм

Повече от 70 години откакто остава без храм в село Мировци стартира строеж на нов параклис . С тежката задача с е нагърбил локален земеделец, а цялото село - както българи, по този начин и чужденци с парцели там, поддържат концепцията. 

В Мировец има доста наследници на балканджии - преселници от Тревненския, Габровския и Севлиевския балкан, пристигнали тук в края на 18 и началото на 19 век, изяснява Валентина Дамянова, която е член на църковното настоятелство.
 Селото е без храм повече от 70 години dariknews.bg

Първото нещо, което създали, било да основат учебно заведение. В него било отделено място и за черква, добавя тя. През 60-те години на предишния век обаче учебното заведение било съборено, а с него и храмът.

Така повече от 70 години по-късно в селото се поставя първият камък на параклиса " Св. Иван Рилски " , който носи името на остарялата църква.-->
 Селото е без храм повече от 70 години dariknews.bg

Зад концепцията за градежа застанали арендаторът Божидар Митов и кметският наместник Стоян Смиленов. Местните пък събрали средства и не престават да подаряват за параклиса. 

Хората от селото не са спирали да желаят храм. " Това е и моя фантазия. Държа на духовността и с този храм ще я запазим и ще я възпитаме у младите ", споделя Валентина.
 Селото е без храм повече от 70 години dariknews.bg

Тя добавя, че селото бавно се съживява, тъй като от ден на ден младежи идват в него, защото е покрай огромните градове - Търговище, Шумен, Разград.

За дарения е открита банкова сметка в Банка ДСК
IBAN: BG53STSA930000239444362, BIC: STSABGSF, “Банка ДСК АД “ ЦН „ Свети Иван Рилски ”, с. Мировец.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР