Повече от 7 200 станаха жертвите на бедствието в Турция

...
Повече от 7 200 станаха жертвите на бедствието в Турция
Коментари Харесай

Мощното земетресение: Над 7200 са жертвите в Турция и Сирия


Повече от 7 200 станаха жертвите на бедствието в Турция и Сирия. Продължават обезверените опити за търсене на оживели под руините. Все още няма вести за оповестеният за липсващ наш съотечественик в град Искендерун. В неопределеност е и още един български жител, удостовери за bTV посланикът ни в Турция Ангел Чолаков.

Мащабите на нещастието получават все по-големи измерения. Броят на починалите в Турция към този момент е над 5400 души, а в Сирия - над 1800 души.

Президентът Ердоган разгласи, че изключителното състояние в 10-те най-засегнати турски провинции ще продължи три месеца.

Както стана ясно към този момент – към момента няма информация за изчезналия български жител в град Искендерун. За bTV посланикът ни в Анакара удостовери и за втори наш съотечественик, който е в неопределеност в провинция Хатай.

Спасителните екипи обезверено се пробват да спасят хората, затрупани под руините и от двете страни на границата. С рухването на нощта, падат и температурите, което мощно усложнява интервенциите и в допълнение слага в риск живота само че хора, които може би към момента са живи под руините.

След часове в клопката на отломките, немски и турски спасители съумяха да извадят стара жена в град Къръкхан.

“Жената е била надълбоко затрупана под руините, които бяха извънредно нестабилни и рискови. Жената е била затисната от ледник, бил цялостен с храна и бутилки. Отне ни час и половина, два, единствено с цел да го премахнем от пътя ни. Не можехме да използваме тежка техника ”, сподели избавител от Германия Михаим Лесмайстер.

За по-малко от 48 часа 70 страни и 14 интернационалните организации изпратиха или дадоха обещание помощ. В потърпевшите региони са изпратени над 50 хиляди палатки, над 100 хиляди кревати и стотици тонове лекарства и храни.

Президентът Ердоган дефинира бедствието като едно от най-тежките освен в историята на турската република, само че и в целия район.

“Подготвяме хотели, които са затворени през зимата, да приютят останалите без дом. 50 хиляди кревати са обезпечени в Анталия. Ситуацията постанова да се вземат изключителни ограничения и по тази причина разгласяваме бедствено състояние в 10-те наранени провинции за три месеца ”, сподели президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Възгласи " Аллах е популярен! " съпровождат всеки избавен човешки живот в Сирия. Три деца бяха извадени невредими от отломките през днешния ден. По-рано от руините на постройка беше избавено малко момиче – покрито с прахуляк, само че съвсем невредимо.

В един от най-засегнатите градове – Алепо – като лъч вяра измежду нещастието – майка даде живот, преди да издъхне под руините. е добре и е настанено в болница.

, която беше извадена под разрушенията на фамилната къща в град Азаз, към този момент е при чичо си, откакто само татко ѝ оцелява, само че е в болница.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР