Повече от 55 милиона души по света страдат от деменция,

...
Повече от 55 милиона души по света страдат от деменция,
Коментари Харесай

Правете това и със сигурност ще се предпазите от демнция

Повече от 55 милиона души по света страдат от деменция, сочат данни на СЗО. Това е синдром, при който човек последователно губи когнитивните си функционалности, т.е. губи способността си да мисли и да построява логичен връзки, стартира да не помни, не може да се ориентира даже в позната среда.

Такива нарушавания могат да бъдат породени от разнообразни болести, споделя биологът проф. Семьон Голошейкин . Невродегенеративните разстройства, пострадванията на главата, някои инфекции, метаболитни нарушавания и липса на избрани витамини водят до деменция. Болестта на Алцхаймер и церебралната атеросклероза са най-честите аргументи за синдрома, сподели той.

Въпреки това някои фактори могат да усилят риска от развиване на деменция. " Това включва хипертония, диабет, висок холестерол, затлъстяване, меланхолия и алкохолизъм. На поведенческо равнище фактори като обществена изолираност и липса на дейна когнитивна интензивност могат да спомогнат за болестта. Тютюнопушене, корист с алкохол, нездравословна диета и затънал метод на живот също са доста рискови “, сподели Голошейкин.

Ранните признаци на деменция са сложни за забелязване и постоянно се бъркат за реакция на стрес или просто стареене.
Ставате мъчно заран? Ето по какъв начин да се справите елементарно с този проблем
Експертите считат, че единствено 10% от хората са или " чучулиги ", или " сови ", а останалите 90% имат хронотип " гълъб ", т.е. могат да се адапти...

" Забравянето може да е симптом на бъдеща деменция. В допълнение към най-изявените нарушавания на паметта, има редица леки когнитивни увреждания, като некадърност за централизация, обмисляне и понижено нереално мислене. Има изказвания, че загубата на слуха може да бъде ранна демонстрация на заболяването на Алцхаймер и на рисковите фактори за нейното пораждане “, предизвести биологът.

Лекарите към момента не са разкрили ефикасни лекувания за деменция. Ето за какво е изключително значимо в точния момент да стартира профилактиката му.

„ Световната здравна организация предлага поддържане на умерено равнище на физическа интензивност, постоянно образование на когнитивни умения и качества посредством игри и занимания, които изискват интензивно присъединяване на паметта и логиката на мислене “, сподели Голошейкин.

Изучаването на непознати езици и дейната връзка също могат да понижат риска от развиване на деменция.

Още от ЗДРАВЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР