Повече от 5% от състава на Централната избирателна комисия (ЦИК)

...
Повече от 5% от състава на Централната избирателна комисия (ЦИК)
Коментари Харесай

Повече от 5% от състава на ЦИК остава с неясна квота

Повече от 5% от състава на Централната изборна комисия (ЦИК) остава с неразбираема квота. За решаването на този проблем настоя пред депутатите от правна комисия проф. Михаил Константинов , математик, политически анализатор и някогашен член на ЦИК. На своето съвещание през днешния ден народните представители одобриха процедурни правила за номиниране и чуване на претендентите за членове на ЦИК. Проф. Константинов сложи кардинален въпрос - кой има право да излъчи собствен член в ЦИК.



" Квотният принцип има механически проблеми ", изясни математикът. Според него остава неуреден въпросът обединения, които са европейско показани, само че които към този момент не съществуват въобще или не съществуват в своя първичен тип, имат ли право на собствен представител в ЦИК. Такива са обединението " България без цензура " на Николай Бареков, която има двама евродепутати и обединението " Реформаторски блок ", която разполага с един евродепутат.
 
Проф. Константинов съобщи, че е нелогично " България без цензура ", която към този момент не съществува да има собствен член в ЦИК. По думите му още по-интересно е ситуацията с Реформаторския блок, който продължава да съществува, въпреки и от него да е отпаднала една част. " Става въпрос за един член на ЦИК ", изясни проф. Константинов.
 
Той посочи, че квотният принцип се разгръща и за всички общински, районни и секционни изборни комисии . " Ако имате 18 члена общо - това е повече от пет на 100 от състава на ЦИК и това се повтаря надолу в по-ниските равнища на изборната администрация ", изясни проф.Константинов.
 
Той настоя за разбиране на общ принцип и напомни, че решение на казуса се чака до две седмици.-->
 

Данаил Кирилов, ръководител на правната комисия призна, че пренаписването на тази част от кодекса ще докара до ескалация на напрежение. Пред публицисти той изясни, че чака най-късно на 18 или 19 март да има избор в пленарна зала на претендентите за членове на ЦИК.
 
На въпрос по какъв начин ще се реши казусът с представителите на обединенията в ЦИК, Кирилов изясни, че такива партии ще получат място в ЦИК, като единствено от тях зависи дали ще се схванат да имат собствен представител, откакто показват документ с подписите на най-малко двама от членовете на обединението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР