Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80,4%

...
Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80,4%
Коментари Харесай

Остеопорозата не е „проблем на дамите“, от нея страдат над 80 000 мъже в България

Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза, като 80,4% от тях са дами, а 19,6% – мъже. На всеки час в България се записват по шест фрактури вследствие на нежните кости или към 150 счупвания дневно.

На 20 октомври се отбелязва Световният ден за битка с остеопорозата. Тази година той ще протече под надпис „ Кажи „ Не “ на чупливите кости “ и задачата му е да подтикне всички хора, изключително мъжете, в рисковите групи да създадат своя DXA скенер.

Над 4% от българските мъже на възраст над 50 години ще получат бедрена фрактура, като в не дребен брой от случаите, това ще докара до обездвижване. Въпреки че постоянно остеопорозата се приема като „ проблем на дамите “, изследвания демонстрират, че представителите на мощния пол са изложени на двойно по-голям риск от гибел вследствие на строшаване на бедрената кост. За страдание, смъртността вследствие на остеопорозата у нас е по-висока (184 на 100 000), в сравнение с в Европейския съюз (116 на 100 000), осведоми Амджен България.

Остеопорозата при мъжете поражда вследствие на комплицирано взаимоотношение на разнообразни фактори, свързани с възрастта недостиг на полови хормони, генетична предразположеност, вреден метод на живот - липса на физическа интензивност, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол, болести като диабет, ревматоиден артрит, банкет на избран тип медикаменти. Проблем с костната компактност може да възникне и в случай че човек е с поднормено тегло или загуби внезапно 10% от килограмите си. С напредването на възрастта при мъжете производството на хормоните естрадиол и тестостерон понижава. За разлика от дамите, при които равнищата на естроген внезапно спадат по време на менопаузата, мъжете губят костна компактност по-бавно.

Част от признаците на болестта са понижаване на растежа, острата болежка в гърба, прегърбването. Изследването на костната компактност или така наречен DXA скенер е най-хубавият метод за диагностициране на остеопорозата. За страдание, България е на едно от последните места по брой проучвания на костната компактност спрямо останалите страни-членки на Европейския съюз, което прави слагането на диагнозата и надлежно назначението на лечението извънредно сложни./ БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР