Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана,

...
Намираме се във времена на подновен фокус върху колективната отбрана,
Коментари Харесай

Фокусирането на НАТО върху колективната отбрана изисква повече сили, способности и инвестиции

" Намираме се във времена на възобновен фокус върху груповата защита, което изисква повече сили, качества и вложения в защитата за да бъдат изпълнени отбранителните проекти “.

Това сподели министърът на защитата Атанас Запрянов по време на срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО, която се организира в Брюксел, оповестяват от Министерство на защитата.

По време на работната сесия през днешния ден, отдадена на укрепването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса, съдружниците разискаха въпроси, свързани с използването на Ключовата идея за бойно потребление, стандартизацията и противодействието на хибридни закани, както и настоящите интервенции и задачи на Алианса. Министрите на защитата акцентираха значимостта на използването на Ключовата идея за бойно потребление, която значително способства към напъните за усилването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и дава визия за поддържане на военното предимство, както и за развиването на военния инструмент на мощ с небосвод до 2040 година

Министър Запрянов подчертава върху усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО и предприемането на на практика стъпки за повишение на устойчивостта против хибридни закани и зловредно въздействие. Той съобщи, че в страната се оформя консенсус за нуждата от повишение на разноските за защита и достигането им до 2,5% от Брутният вътрешен продукт. В изявлението си министърът на защитата уточни значимата роля на Ключовата идея за бойно потребление и Концепцията на НАТО за въздържане и защита в Евроатлантическата зона за развиването и потреблението на военния инструмент на мощ и ефикасното справяне с многопосочните закани пред сигурността, като акцентира значимостта на тяхното цялостно и навреме осъществяване.

Редовната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО стартира на 17 октомври. Форумът беше открит от новия общоприет секретар на НАТО Марк Рюте, който приветства участниците и ги срещна със своите три съществени целта за Алианса: гарантиране на ефикасна и надеждна защита против всевъзможни заплахи; увеличение на поддръжката за Украйна; както и усилването на партньорствата в един все по-свързан свят.

В рамките на срещата на министрите на защитата се организира работно съвещание на Съвета НАТО-Украйна на равнище министри на защитата. Във фокуса на полемиките бяха напъните за по-нататъшно увеличение на поддръжката за Украйна. По време на съвещанието президентът на Украйна Володимир Зеленски показа настояща информация за нападателната война на Русия против Украйна, най-спешните потребности на страната, както и напредъка във връзка с промените в региона на сигурността и защитата. Подчертано беше основното значение на поетия на срещата на върха Ангажимент на Алианса за поддръжка на Украйна, с цел да е в положение да надделее във войната с Русия. Съюзниците потвърдиха, че ще не престават да оказват помощ на страната.

По време на форума се организира и работна сесия с присъединяване на министрите на защитата на сътрудниците от Индийско-тихоокеанския район (Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея) и Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел бяха споделени отзиви по ситуацията за сигурност в Евроатлантическия и Индийско-тихоокеанския район, в това число в подтекста на войната на Русия против Украйна. Съюзниците подчертаха, че сигурността е световна и това, което става в Европа е значимо за Азиатско-тихоокеанския район, както и ставащото там е от голяма важност за Алианса. Те акцентираха, че усилването на съдействието с сътрудниците от Индийско-тихоокеанския район е от значително значение поради нуждата от взаимни старания за отбрана на учредения на правила интернационален ред и за дейно справяне с общите закани и провокации пред сигурността.

Извън формалната стратегия на срещата, министър Атанас Запрянов взе участие в гала по сключване на Писмо за желание за създаване на съгласуван кулоар за военна подвижност сред Република България, Румъния и Република Турция. На публична гала Румъния се причисли към Писмото за желание сред Република Албания, Република България, Италианската република и Република Северна Македония по отношение на основаване на съгласуван кулоар за военна подвижност сред техните страни в границите на Паневропейски транспортен кулоар № 8, което беше подписано от министрите на защитата на срещата на върха във Вашингтон. Тези коридори ще способстват за повишение на капацитета на НАТО за въздържане и защита, съдействието сред страните в региона на военната подвижност, подсилване на транспортната съгласуваност сред тях като главен фактор за стимулиране на икономическото развиване на района, както и за задълбочаване на съдействието сред НАТО и Европейски Съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР