Повече от 4 часа продължи заседанието на КСНС при президента.

...
Повече от 4 часа продължи заседанието на КСНС при президента.
Коментари Харесай

Румен Радев: Председателството е отговорност, но предоставя възможности

Повече от 4 часа продължи съвещанието на КСНС при президента. Темата - ролята на България за сигурността и защитата в подтекста на Българското европредседателство. След съвещанието президентът Румен Радев съобщи, че председателството на Съвета на Европейски Съюз е огромна отговорност, само че дава обилни благоприятни условия на България.

Президентът Румен Радев съобщи, че днешният Консултативен съвет по национална сигурност е разискал ролята и уговорките на България по повод развиването на общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз в подтекста на Българското европредседателство.

По думите му е бил регистриран забележителният прогрес за реализацията на световната тактика на Европейски Съюз в областта на сигурността и защитата. Доказателство, за което е основаването на непрекъснатото структурирано съдействие на Европейски фонд за защита и стартирането на координирания годишен обзор на защитата. Държавният глава похвали държавното управление за признатия народен проект за повишаване на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година

" Обединихме се към позицията, че председателството на Съвета на Европейски Съюз в подтекста на общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз е огромна отговорност, само че дава обилни благоприятни условия на България в няколко доста значими посоки ", сподели президентът.

На първо място това е ефикасното управление на процесите на създаване на общата европейска защита в лицето на България като председателстващ на съвета на Европейски Съюз. На второ място - това е нашата позиция за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата индустрия, просвета в европейските процеси по консолидиране на отбранителната промишленост и науката на Европа. И не на последно място - това е опцията за повишение на сигурността и европейската вероятност на Западните Балкани.

Извън тематиката на КСНС участниците са разискали и натрупването на тежки закононарушения в последните дни и са стигнали до извода, че е нужна още по-добра съгласуваност сред институциите.

Вижте цялото изказване на президента във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР