Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни

...
Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни
Коментари Харесай

Конференцията „Пощенска банка среща бизнеса“ събра над 300 предприемачи и представители на бизнеса у нас

Повече от 300 бизнесмени и представители на дребни и междинни предприятия се включиха в обичайна към този момент конференция „ Пощенска банка среща бизнеса “, която се организира в Гранд Хотел София. Димитър Шумаров, изпълнителен и основен финансов шеф на Пощенска банка, и Румяна Иванова, шеф ръководство „ Банкиране дребен бизнес “ показаха присъединяване на банката в национални и европейски стратегии за стимулиране на дребния бизнес, а по този начин също и продуктите и услугите, които Пощенска банка предлага в поддръжка на бизнеса, като подчертаваха върху данните на банката за бранша и решенията за неговото финансиране.

Водещият икономист Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система срещна присъстващите с най-актуалните стопански трендове и благоприятни условия за развиване на бизнес у нас. Таня Генова, управител „ Бизнес развиване “ и Найден Маречков, шеф „ Продуктово развиване “ в Mastercard, показаха пред аудиторията данни за пазара на картовите разплащания и най-новите новаторски решения, които бизнесът към този момент употребява.

„ Винаги е прелестно и потребно да видиш толкоз хора, които с непримиримост и нужния заряд преследват своите цели, реализират доста в бизнеса, който основават, като се възползват в оптималната степен от средата, от насъбрания опит и познания, които имат. Голяма част от вас към този момент са осъзнали, че в този момент е времето да постигнете повече, да се отличите и да бъдете сполучливи, като най-важно е да бъдете непрекъснати в това, което вършиме, и всяка последваща година да надгражда постигнатото в предходната. И ние като банка ставаме по-големи, на прага сме на оперативното обединяване с Банка Пиреос, в залата има клиенти и сътрудници от двете банки, следва ни скоро да заработим като един екип и да станем още по-силни. Със сигурност за вас това е спомагателна опция, за нас още повече. Пощенска банка ще продължи да поддържа дребния бизнес в страната и вашите проекти. Опитваме се да бъдем оптимално гъвкави по отношение на вашите потребности, да ви предлагаме лични финансови решения, с цел да сме ви още по-полезни “, разяснява Димитър Шумаров.

В отворена полемика представителите на банката съветваха участниците в срещата за процесите при фирменото финансиране и споделиха с тях своите препоръки за сполучливата реализация на капиталови планове.

„ За нас в Пощенска банка е доста значимо да бъдем покрай бизнеса. Като приближен сътрудник на бизнеса през годините непрестанно развиваме клоновата си мрежа, сега разполагаме с над 170 клона, включително 21 профилирани центъра „ Банкиране дребен бизнес “, в които 140 наши специалисти съветват бизнесмените “, разяснява Румяна Иванова, шеф ръководство „ Банкиране дребен бизнес “ в Пощенска банка.

В своето изявление тя добави, че банката ръководи огромен портфейл от бизнес клиенти, които са се доверили на финансовата институция, като ръководството регистрира над 18% растеж при настояванията за нови заеми от бизнеса от началото на годината. Основната цел на банката продължава да e да поддържа бизнеса, както го е правила и до момента. „ В Пощенска банка предлагаме цялостен набор от продуктови решения, които са съобразени самостоятелно с всеки бизнес − от общоприетите, за оборотни нужни и за вложения, до лизингови артикули, факторинг, банкови гаранции, както и пакетни артикули за другите браншове. Работим и с стратегиите за финансиране - гаранционни схеми с Европейски капиталов фонд и Националния гаранционен фонд, с което финансовата институция е още по-гъвкава в предлагането на кредитни артикули за бизнеса “, уточни пред гостите Румяна Иванова.

Като гост-лектор икономистът Лъчезар Богданов направи обзор на последните трендове в развиването на световната, европейската и националната стопанска система, като показа на присъстващите настоящ макроикономически разбор за положението на стопанската система в нашата страна. Сред акцентите бе динамичността на външната търговия на България, в това число износът на артикули и услуги, които регистрират постоянен растеж през 2018 година – електрически уреди, горива, машини и мед. По думите му главен мотор на икономическия напредък би трябвало да бъдат вложенията в главен капитал, които за 2018 година са 18.8%.

„ В същото време отчитаме рекорден коефициент на претовареност от 75,7% за 2019 година наети хора на възраст сред 20 и 64 годишна възраст. Запазва се наклонността, обаче, че работната мощ стартира да „ застарява “. През 2018 година 21% са наетите на възраст над 55 година, 53% от работещите са на възраст от 35 до 54 година, като процентът на младежите по отношение на предишни години понижава до едвам 26%. Важно е да се усилят наетите на работа възпитаници на възраст сред 16 и 18 години, защото се следи и смяна в търсенето на фрагменти в някои от секторите “, подчертава още в презентацията си икономистът.

В отчета на Лъчезар Богданов бе очебийно, че най-вече има потребност от експерти в IT бранша и аутсорсинга (ръст с 35 хил.) и в бранша за електроника и коли (ръст с 18 хил.), за сметка на негативно търсене на хора в до момента мощните браншове като строителство и текстилната промишленост. Доходите на семействата порастват, кредитирането се усилва, следим растеж от 2 милиарда лева дълг от нов заем по отношение на година по-рано, а обслужването на заемите има рекордно ниска тежест върху приходите, като България е измежду страните с най-ниска задлъжнялост, сподели още той.

От разискваните данни на конференцията стана ясно още, че разрешенията за градеж в София през първите девет месеца на 2019 година се усилват – знак за предстоящите вложения в нови жилища – следим четири пъти напредък при жилищните здания и малко над два пъти при административните здания, само че спрямо другите страни строителната интензивност у нас не е висока.

Експертите от Mastercard подчертаха, че годишният ритъм на повишаване на пазара на картовите разплащания за последните 4 години е 32%, а този на ПОС терминалите е 18% за същия интервал. Към момента в България броят на ПОС терминалите продължава да пораства за сметка на броя на банкоматите, който е релативно постоянен. В началото на 2018 година за първи път следим по-висок брой на преводи, минали през ПОС терминали, в сравнение с такива минали през банкомати, т.е. клиентите към този момент припознават удобството, бързината и сигурността на картовите разплащания.

Според годишното проучване на Mastercard MasterIndex, 98% от респондентите показват, че имат дебитни карти, като 39% от тях ги употребяват всеки ден. Делът на хората с кредитни карти е 39,5%. Предплатените карти към момента са доста дребен дял. Най-често хората употребяват своите карти за разплащания в бързооборотния бранш (62%). На второ място най-често хората заплащат с карта на бензиностанциите (47%), следвани от разплащанията в разнообразни магазини за облекла и обувки (26%). Проучването демонстрира и къде биха желали клиентите да вършат разплащания с карта, само че към момента не на всички места се случва това – за куриерски услуги, доставки, квартални магазини, обществени институции, таксита, заведения за хранене, питейни заведения, лечебни заведения и други Mastercard допълват, че 70% от дребния и междинен бизнес у нас към момента не одобряват картови разплащания, за сметка на 30%, които са осъзнали удобството и към този момент го вършат. Най-много са картовите разплащания в София и огромните градове, като техният дял е доста по-нисък в дребните обитаеми места. Развитие се следи и измежду мобилните ПОС терминали.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР