Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни

Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни ...

Конференцията Пощенска банка среща бизнеса събра над 300 предприемачи.


Повече от 300 предприемачи и представители на малки и средни предприятия се включиха в традиционната вече конференция „Пощенска банка среща бизнеса“, която се проведе в Гранд Хотел София. Димитър Шумаров, изпълнителен и главен финансов директор на Пощенска банка, и Румяна Иванова, началник управление „Банкиране малък бизнес“ представиха участието на банката в национални и европейски програми за стимулиране на малкия бизнес, а така също и продуктите и услугите, които Пощенска банка предлага в подкрепа на бизнеса, като акцентираха върху данните на банката за сектора и решенията за неговото финансиране.

Водещият икономист Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика запозна присъстващите с най-актуалните икономически тенденции и възможности за развитие на бизнес у нас. Таня Генова, мениджър „Бизнес развитие“ и Найден Маречков, директор „Продуктово развитие“ в Mastercard, представиха пред аудиторията данни за пазара на картовите разплащания и най-новите иновативни решения, които бизнесът вече използва.

„Винаги е приятно и полезно да видиш толкова хора, които с упоритост и нужния заряд преследват своите цели, постигат много в бизнеса, който създават, като се възползват в максимална степен от средата, от натрупания опит и знания, които имат. Голяма част от вас вече са осъзнали, че сега е времето да постигнете повече, да се отличите и да бъдете успешни, като най-важно е да бъдете постоянни в това, което правите, и всяка следваща година да надгражда постигнатото в предишната. И ние като банка ставаме по-големи, на прага сме на оперативното обединение с Банка Пиреос, в залата има клиенти и колеги от двете банки, предстои ни скоро да заработим като един екип и да станем още по-силни. Със сигурност за вас това е допълнителна възможност, за нас още повече. Пощенска банка ще продължи да подкрепя малкия бизнес в страната и вашите планове. Опитваме се да бъдем максимално гъвкави спрямо вашите нужди, да ви предлагаме персонални финансови решения, за да сме ви още по-полезни“, коментира Димитър Шумаров.

В отворена дискусия представителите на банката консултираха участниците в срещата за процесите при фирменото финансиране и споделиха с тях своите съвети за успешната реализация на инвестиционни проекти.

„За нас в Пощенска банка е много важно да бъдем близо до бизнеса. Като доверен партньор на бизнеса през годините непрекъснато развиваме клоновата си мрежа, в момента разполагаме с над 170 клона, вкл. 21 специализирани центъра „Банкиране малък бизнес“, в които 140 наши експерти консултират предприемачите“, коментира Румяна Иванова, началник управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка.

В своето изказване тя допълни, че банката управлява голям портфейл от бизнес клиенти, които са се доверили на финансовата институция, като управлението отчита над 18% ръст при исканията за нови кредити от бизнеса от началото на годината. Основната цел на банката продължава да e да подкрепя бизнеса, както го е правила и досега. „В Пощенска банка предлагаме пълен набор от продуктови решения, които са съобразени индивидуално с всеки бизнес − от стандартните, за оборотни нужни и за инвестиции, до лизингови продукти, факторинг, банкови гаранции, както и пакетни продукти за различните сектори. Работим и с програмите за финансиране - гаранционни схеми с Европейски инвестиционен фонд и Националния гаранционен фонд, с което финансовата институция е още по-гъвкава в предлагането на кредитни продукти за бизнеса“, посочи пред гостите Румяна Иванова.

Като гост-лектор икономистът Лъчезар Богданов направи преглед на последните тенденции в развитието на глобалната, европейската и националната икономика, като представи на присъстващите актуален макроикономически анализ за състоянието на икономиката в нашата страна. Сред акцентите бе динамиката на външната търговия на България, включително износът на стоки и услуги, които отчитат стабилен ръст през 2018 г. – електрически съоръжения, горива, машини и мед. По думите му основен двигател на икономическия растеж трябва да бъдат инвестициите в основен капитал, които за 2018 г. са 18.8%.

Източник: econ.bg