Повече от 300 хил. книги са били иззети от турски

...
Повече от 300 хил. книги са били иззети от турски
Коментари Харесай

Турските власти са унищожили повече от 300 хил. книги

Повече от 300 хиляди книги са били конфискувани от турски учебни заведения и библиотеки и унищожени след опита за боен прелом през 2016 година по данни на Министерството на образованието, съобщи " Гардиън ".

Миналата седмица министърът на образованието Зия Селчук разгласи, че унищожаването на книгите е обвързвано с решителните дейности към всичко, обвързвано с Фетхуллах Гюлен - живеещия в Съединени американски щати просветител, апетитен от управляващите в Анкара за уредник на опита за прелом. Самият Гюлен отхвърля да е обвързван по какъвто и да е метод с преврата.

 Снимката е от страницата във
© "Фейсбук " / Kronos27

Снимката е от страницата във " Facebook " на новинарския уебсайт Kronos27.

Информацията се появи първо във вестник " Хюриет ", който разгласява фотоси, взети от новинарския уебсайт Kronos27. Според уеб страницата Turkey Purge, чието изложение е, че това е " дребна група от млади публицисти, които се пробват да бъдат гласа на хората в Турция, страдащи от потисническия режим ", през 2016 година учебници по математика са били забранявани, даже когато на една от страниците са участвали буквите на Гюлен. През декември, 2016 година вестник " Биргюн " писа, че 1.8 млн. учебници са унищожени и още веднъж отпечатани, тъй като са съдържали " нежелателната " дума Пенсилвания. Това е американският щат, в който живее Гюлен. Улици в Турция на името на Гюлен също са преименувани съгласно други изявления.

Организации, занимаващи се със независимост на словото, обявиха, че мненията на турския министър на правораздаването са ги разтревожили. " Само за три години издателствата в Турция понижиха фрапантно ", а 29 издателства бяха закрити за " разпространение на терористична агитация ", споделиха в общо изказване интернационалният и британският ПЕН-клубове.

 Снимката е от страницата във
© "Фейсбук " / Kronos27

Снимката е от страницата във " Facebook " на новинарския уебсайт Kronos27.

Проучване на британския ПЕН-клуб от 2018 година демонстрира, че след оповестяването на изключително състояние след опита за прелом 200 организации от сферата на медиите и книгоиздаването са били закрити, 80 писатели са станали обект на правосъдни следствия или против тях са били заведени каузи, а 5882 академични преподаватели от 118 държавни университета са били уволнени. Заключението на изследването е, че в Турция има " рецесия на свободата на изложение ".

" Тъй като държавното управление фрапантно е нараснало въздействието си върху медиите и книгоиздаването, то заглушава гласовете на рецензията ", споделя се в изказването на ПЕН-клубовете. " Ние призоваваме турските управляващи да разрешат възобновяване и самостоятелната работа на издателствата, и неотложно да сложат завършек на фрапантното понижаване на свободата на словото ", приключват те.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР