Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера

...
Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера
Коментари Харесай

Заработи часовникът на кулата в Пещера

Повече от 300 години часовникът на остарялата кула в Пещера буди жителите на родопското градче. Това е втората по възраст в България часовникова кула и към този момент се е трансформирала в един от знаците на града. През предходната година “Сахата ”, както назовават кулата локалните поданици, беше реставрирана, а часовниковият механизъм сменен с електронен. Отскоро “Сахата ” още веднъж радва по няколко пъти дневно с приятния си звън жителите на Пещера.

Преди доста години часовникът е служил за контролиране на стопанския живот, като отбелязвал началото и края на работния ден на занаятчиите в работилниците и дюкяните. Тогава еснафските сдружения били доста съществени организации със строги устави, и всички трябвало да отварят и затварят в едно и също време, с цел да няма конкуренция.

Документи сочат, че часовниковата кула била изоставена след Освобождението, а механизмът откраднат. Впоследствие е реставрирана през 70-те години на предишния век. Дълги години до гибелта си за поддръжката на “Сахата ” се е грижел дядо Халил. Сега това прави неговата брачна половинка. 88-годишната жена поддържа региона към кулата постоянно измит и пази “Сахата ” от вандали.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР