Повече от 300 деца в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия

...
Повече от 300 деца в контролираната от бунтовниците северозападна Сирия
Коментари Харесай

Децата в Идлиб провеждат собствено световно

Повече от 300 деца в следената от бунтовниците северозападна Сирия започнаха своята лична Световна купа по футбол, като уредниците се надяват да хвърлят светлина върху общностите, наранени от 11-годишната война .

Развълнуваните деца участваха в церемонията по откриването на общинския стадион в Идлиб, като някои от тях носеха фланелките на тимовете от тазгодишното международно състезание, заяви фотограф на Агенция Франс Прес.

Техните 32 състава подхождат на нациите, които са се класирали за Световното състезание, което стартира в неделя в Катар, а надпреварата им бе намерено с мач сред страната хазаин и Еквадор, отразяващ формалната стратегия.

" Аз съставлявам Испания и се надявам да спечелим купата ", възкликна 12-годишният Басел Шейхо, който работи в гараж.

Докато децата от лагерите за разселени лица в Идлиб и покрайнините съставляват 25 от тимовете, останалите седем са формирани от деца, които работят в индустриалните зони в района.

Войната в Сирия е лишила живота на към половин милион души и е довела до разселването на още милиони , откогато стартира през 2011 година с бруталното потушаване на антиправителствените митинги.

В региона на Идлиб живеят към три милиона души, като към половината от тях са разселени.

Деца на възраст от 10 до 14 години упражняват от месеци , с цел да вземат участие в " Световната купа по лагери ", споделя Ибрахим Сармини от неправителствената организация " Виолет ", която провежда шампионата.

Той съобщи, че събитието има за цел да насърчи децата да спортуват и да " насочи интернационалното внимание към разселените младежи и работещите ", които са измежду най-изложените на смъртоносни опасности.

Последният джоб на въоръжената съпротива против режима на президента Башар Асад включва огромни територии от провинция Идлиб и елементи от прилежащите провинции Алепо, Хама и Латакия.

Джихадистката формация Hayat Tahrir al-Sham (HTS) , ръководена от някогашния сирийски клон на Ал Кайда, господства в региона, само че други размирен групировки също са дейни.

Мачовете от " Световната купа на лагерите " ще продължат през целия формален интервал на шампионата, а финалът ще бъде проведен в лагер в Идлиб.

Сармини означи, че зимата ще стартира с цялостна мощ, като се чака дъждовете още веднъж да донесат бедност в порутените, потънали в беднотия лагери.

" Надявам се, че целият свят ще насочи вниманието си към разселените лица и ще ги поддържа, с цел да могат да се завърнат по домовете си допустимо най-скоро " , сподели той. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР