Повече от 30 известни български писатели от различни поколения –

...
Повече от 30 известни български писатели от различни поколения –
Коментари Харесай

Писателите поискаха защита и плащане за авторски права

Повече от 30 известни български писатели от разнообразни генерации – от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към Народното събрание и Министерството на културата, с цел да изискат ефикасна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени чартърен книги. 

Става дума за събиране на отчисления от книгите, отдавани от библиотеки, както и от фотокопирането на творби, обект на авторското право.

Когато една ария се слуша по радио, в ресторант или на публично място, носителите на авторски права получават отчисления. Когато един филм се излъчва гратис по Българска национална телевизия – носителите на авторски права получават отчисления. Ако обаче една книга на български създател се заема и чете в разнообразни библиотеки в страната от хиляди клиенти, създателят на тази книга не получава и стотинка. Това не е заслужено, показват писателите във връзка течащите промени в Закона за авторското и сродните му права.

Мирела Иванова е една от подписалите писмото – с нея беседваме за причините на писателската колегия да отбрани достолепието на създателите.

Има задоволителен опит в европейската процедура, уточни тя. Автори в Германия, в Норвегия живеят на свободна процедура, получавайки отчисления от прочетените посредством библиотеката свои книги.

Говорим освен за пари, а за отбрана на авторските права, сподели Мирела Иванова. Най-малкото е да се създадат информации в библиотеките. Сега хаосът е цялостен. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР