Повече от 2500 мигранти са загинали или изчезнали в Средиземно море тази година, според ООН

...
Агенцията на ООН за бежанците съобщи в четвъртък, че около
Коментари Харесай

Агенцията на ООН за бежанците съобщи в четвъртък, че около 186 000 мигранти и бежанци са пристигнали в Южна Европа досега тази година, по-голямата част от които са в Италия.

Между януари и 24 септември над 2500 души, които са искали да прекосят Средиземно море, са открити мъртви или все още са в неизвестност, значително увеличение от 1680 души, които са загинали или са изчезнали през същия период на 2022 г., Рувен Меникдивела, директор на нюйоркският офис на Върховния комисариат на ООН за бежанците съобщи на Съвета за сигурност на ООН.

ВКБООН изчислява, че над 102 000 бежанци и мигранти от Тунис — увеличение от 260% спрямо миналата година — и над 45 000 от Либия са се опитали да прекосят централното Средиземно море към Европа между януари и август, каза тя.

Около 31 000 души са били спасени в морето или заловени и са слезли в Тунис, докато 10 600 са слезли в Либия, каза Меникдивела.

По-голямата част от мигрантите и бежанците, които са стигнали до Южна Европа, са пристигнали в Италия — над 130 000, увеличение от 83% в сравнение с същия период през 2022 г., каза тя. Другите кацнаха в Гърция, Испания, Кипър и Малта.

Меникдивела каза на заседание на съвета, свикано от Русия относно миграцията към Европа, че високите нива на напускане на Тунис „се дължат на усещането за несигурност сред бежанските общности след инциденти на расова основа атаки и реч на омразата, както и колективно експулсиране от Либия и Алжир."

ВКБООН е изправен пред ограничения в Либия, където е регистрирал 50 000 бежанци и търсещи убежище и „условията на хиляди бежанци и мигранти както в официални, така и в неофициални центрове за задържане … остават повод за сериозна загриженост“, каза тя.

Цифрите на ВКБООН, които тя цитира, са подобни на тези, представени от Пар Лилерт, директор на офиса на Международната служба за миграция към ООН. 

Той също подчерта „ужасното условия, пред които са изправени мигрантите и бежанците“, които се стремят да прекосят Средиземно море.

„Последните данни на МОМ показват, че от януари до септември 2023 г. повече от 187 000 души са пресекли Средиземно море в преследване на по-добро бъдеще и обещание за безопасност“, каза Лилърт пред съвет. „Трагично е, че през същия този период МОМ регистрира 2778 смъртни случая, като 2093 от тях се случиха по коварния централен средиземноморски маршрут“, който е най-опасният.

Въпреки това, въпреки ясните опасности, през 2023 г. се наблюдава увеличение на пристигащите в Гърция по този маршрут с над 300%, докато броят на пристигащите в Испания остава стабилен, главно през атлантическия маршрут до Канарските острови в сравнение с числата, регистрирани по същото време на миналата година“, каза той.

МОМ също стана свидетел на значително увеличение на пристигащите в Италия, със 130 000 досега тази година в сравнение с около 70 000 през 2022 г.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР