Повече от 20 000 пациенти с онкологични и неврологични заболявания

...
Повече от 20 000 пациенти с онкологични и неврологични заболявания
Коментари Харесай

Изследваха над 20 000 пациенти с PET-скенер

Повече от 20 000 пациенти с онкологични и неврологични болести са били изследвани през последните 10 година с първия у нас позитронно-емисионен томограф – PET-скенер, във варненската УМБАЛ „Св. Марина“, оповестиха от здравното заведение.

Апаратът работи в клиниката по ядрена медицина от 2009 година и сега е единственият в Източна България. Освен поданици на района, постоянно идват и пациенти от другия завършек на страната, изясни доцент Борислав Чаушев от клиниката по ядрена медицина.

„В първите години работата на екипа била по-трудна, защото контрастното вещество за проучването се е доставяло от чужбина със аероплан, само че с построяването на циклотронен комплекс преди 5 година болничното заведение към този момент създава консуматива на място“, описа доцент Чаушев.

За десетилетие медиците са избавили доста човешки животи. Най-голям % от проучванията са направени на заболели от рак на белия дроб, дебелото черво, гърдата, кожата, костите, кръвта и храносмилателната система. Чрез актуалната технология се локализират точно огнищата на рак и се състава проект за неотложно лекуване. Апаратът се употребява и за проучване на мозъка и разкриване на Алцхаймер, Паркинсон или епилептични огнища.

Модерната образна диагностика е безвъзмездна и безболезнена. Извършва се в границите на един ден, като самата процедура трае сред 30 и 40 минути, след което пациентът може да се прибере вкъщи или на работното си място.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР