Повече от 180 хил. подрастващи у нас имат наднормено тегло,

...
Повече от 180 хил. подрастващи у нас имат наднормено тегло,
Коментари Харесай

Над 180 хиляди от подрастващите са с наднормено тегло

Повече от 180 хиляди подрастващи у нас имат наднормено тегло, а това са евентуални " претенденти " за хипертония, разяснява нефрологът проф. Борис Богов в навечерието на 17 май - Световен ден на хипертонията. Той напомни, че в България 76% от хипертониците не управляват кръвното си налягане. По думите му сериозен проблем за повишение на кръвното налягане провокират злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло и диабетът.

Близо 40% от хората над 25 година у нас са наранени от нараснало кръвно налягане, сподели кардиологът проф. Арман Постаджиян, ръководител на Българската лига по хипертония. Неконтролираното в млада възраст нараснало кръвно налягане е причина за развиване на бъбречни болести, на деменция и други в по-късна възраст.

У нас има национална стратегия за предварителна защита на социално-значимите болести, само че е с незадоволително финансиране, разяснява представителят на СЗО за България доцент Михаил Околийски. По думите му по-малко от 10% от българите спортуват постоянно, а е належащо човек да изминава най-малко 6 хиляди крачки на ден за положително здраве. " Ако намерим професионализъм и храброст да въведем здравното обучение в учебните заведения, ще реализираме осезателен резултат в границите на 5-6 години ", счита доцент Околийски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР