Повече от 165 000 афганистанци са избягали от Пакистан през

...
Повече от 165 000 афганистанци са избягали от Пакистан през
Коментари Харесай

Повече от 165 000 афганистанци бягат от Пакистан

Повече от 165 000 афганистанци са избягали от Пакистан през месеца, откогато държавното управление на страната подреди на 1,7 милиона души да изоставен страната или да бъдат задържани и депортирани, съобщи Агенция Франс Прес.


Повечето от тях се втурнаха към границата през последните няколко дни с наближаването на крайния период 1-ви ноември и полицията стартира да открива десетки центрове за задържане на задържани афганистанци.

Властите от афганистанската страна на границата са претрупани от мащаба на изселването, до момента в който се пробват да обработят завръщащите се - някои от тях стъпват в Афганистан за първи път в живота си.

" Непрекъснато сме в контакт с тях (пакистанските власти) и желаеме повече време. На хората би трябвало да бъде разрешено да се завърнат с достолепие ", споделя министърът по въпросите на бежанците в талибанското държавно управление Халил Хаккани.

" Те не би трябвало да основават компликации на афганистанците, не би трябвало да си основават повече врагове ", сподели той във краткотрайния център за обработка на документи.

Талибанските управляващи сътвориха центъра на няколко километра от граничен пункт, както и лагери за фамилии, които няма къде да отидат, откакто усложненията там провокираха " изключителна обстановка " за хиляди блокирани хора, съобщи формален представител.

На най-големия граничен пункт Торхам в провинция Хайбер Пахтунхва чиновниците работиха до ранните часове на 2-ри ноември, с цел да разчистят опашката от 28 000 души, която се простираше на седем километра.

Малко над 129 000 души са избягали от Хайбер-Пахтунхва, заяви вътрешният департамент на провинцията, а общо 38 100 души са минали през Чаман в провинция Белуджистан.


Тъй като натискът по границите понижа, чиновниците дадоха обещание да продължат репресиите против имиграцията, задържайки стотици афганистанци, като в същото време предизвикват фамилиите без документи да продължат да напущат непринудено.

При полицейска интервенция в мегаполиса Карачи бяха арестувани повече от 100 души, а в Квета, града, който е най-близо до граничния пункт Чаман, полицията задържа 425 афганистанци.

" Имам нужния документ, само че тази заран полицията нахлу в дома ни и ни сподели, че ще ревизира персоналните ни карти. Предпочитаме да напуснем, в сравнение с да поносим полицейски нападения в домовете си ", споделя Хамид Хан, 30-годишен грънчар, роден в бежански лагер в Пешавар.

В консервативната афганистанска просвета се счита за огромно непочтеност мъж, който не е непосредствен родственик, да влезе в дома, когато има дами.

След като вътрешният министър на страната се срещна с афганистанския дипломат в Исламабад, Пакистан разгласи, че дамите и децата под 14-годишна възраст, които напущат непринудено страната, ще бъдат пощадени от персонален обиск и биометрично сканиране на границата, в сходство с културните особености.

Адвокати и групи за отбрана на правата упрекват пакистанското държавно управление, че употребява закани, злоупотреби и задържане, с цел да принуди афганистанските лица, търсещи леговище, да изоставен страната, до момента в който афганистанците оповестяват за седмици на случайни арести и изнудване.

" Конституцията на Пакистан дава на всяко лице, което се намира на тази земя, правото на обективен правосъден развой, само че на тези бежанци това право е било отказано ", споделя Мониза Какар, юрист по правата на индивида от Карачи. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР