Повече от 150 участници се включиха в първия в България

...
Повече от 150 участници се включиха в първия в България
Коментари Харесай

Цифровите умения и киберсигурността доминираха в гражданския диалог на еврокомисаря Габриел


Повече от 150 участници се включиха в първия в България цивилен разговор на комисаря по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, който организира в Луковит дружно с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Оживения спор се концентрира върху цифровите умения като нужда за работните места на бъдещето, киберсигурността и отбраната на данните онлайн, смисъла на новите технологии и по какъв начин наподобява цифровото бъдеще на Европа през погледа на българските жители.

В самото начало на полемиката Мария Габриел акцентира, че в оформянето на цифровото бъдеще на Европа е значимо да имат късмет да вземат участие хората от всички райони и заради тази причина е избрала за гражданския разговор по-малко обитаемо място като Луковит. "Цифровизацията трансформира познатите ни стопански и публични модели. За тези нови процеси е нужно да бъдат готови всички жители, без значение от местоживеене, възраст, обществен статус", означи българският еврокомисар.

Актуалната тематика за цифровите умения оформи първата част от полемиката. Мария Габриел акцентира, че навлизането на цифровите технологии във всички сфери икономисва запаси и дава благоприятни условия за нови бизнес модели, само че и най-хубавата концепция не може да се осъществя без хората, които да й вдъхнат живот и да я приложат на процедура. "Над 40% от европейците нямат съществени цифрови умения. Още по-стряскащ е фактът, че всеки пети от тях е на възраст от 16 до 24 години. Ето за какво основаването на политики, които да разрешат на хора от разнообразни възрасти да придобият необятен набор от умения - от базови до високоспециализирани, е от основно значение", уточни българският еврокомисар. На въпроси от младежите какви ограничения могат да се подхващат за смяна на отрицателната обстановка, Мария Габриел означи преди всичко нуждата от по-голямо застъпване на образованието в цифрови умения в просветителните стратегии на държавите-членки. Тя показа някои от дейностите на Европейската комисия, като да вземем за пример Коалицията за цифрови умения и работни места, Европейската седмица на програмирането, схемата "Цифрова възможност" за стаж за студенти, Плана за деяние за обучение в региона на цифровите технологии, признат през януари. По време на разискването на тематиката, регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски разгласи основаването на две пилотни школи в Луковит и Ловеч за образование на деца от 4 до 7 клас в цифрови умения, които ще се управляват от Телерик Академия. "Приветствам горещо тази самодейност на регионалния шеф, която е образец по какъв начин организации и държавни институции могат да работят дружно, тъй че младежите да придобият умения и познания, които ще им отворят пътя към новите благоприятни условия, предоставяни от цифровите технологии", съобщи Мария Габриел.

Темата за цифровите умения сложи основите за дебата и по другите водещи тематики в гражданския разговор за киберсигурността и по-безопасния интернет. Особен интерес провокира акцията на българския еврокомисар SaferInternet4EU, която предизвиква кибер културата, медийната просветеност, сериозното мислене и цифровите умения, като обръща особено внимание на рисковете онлайн, изключително за децата. Над половината от всички деца в Европа сред 11 и 16 годишна възраст показват, че са срещали един или повече от тези опасности. На въпрос по какъв начин могат младите да засилят сигурността си в интернет, Мария Габриел очерта главните рекомендации от засилено внимание към държанието онлайн, през смяна на паролите до деликатна преценка преди да се показа наличие или да се отвори недоверчив имейл. Към акцията се причислиха като нейни посланици министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, регионалният шеф Георги Терзийски, кметът на Луковит Иван Грънчаров, Петър Шарков и Гриша Караниколов от Телерик Академия.

Темите за подправените вести, високите технологии като суперкомпютрите и изкуствения разсъдък, по-голямото присъединяване на девойките и дамите в IT бранша бяха други линии в дейния цивилен разговор, който сложи още въпроси за размисъл по какъв начин българските жители и институции могат да допринесат за цифровото бъдеще на Европа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР