Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити

...
Повече от 120 изображения на древни египетски лодки са открити
Коментари Харесай

Древни изображения на египетски лодки в Абидос

Повече от 120 изображения на антични египетски лодки са открити на стената на една от постройките в Абидос. Самото оборудване е било издигнато преди повече от 3800 години близо до гробницата на фараона Сенусрет III, оповестява Live Science.

По време на разкопките археолозите от Пенсилванския университет са разкрили едвам няколко дъски от античен транспортен съд, който може да е бил построен в Абидос или доставен на това място.

Изображенията са били направени върху бялата мазилка на стените на постройката. Големите рисунки са достигали дължина 1,5 метра. Те са изобразявали огромни кораби с мачти, платна, гребла, от време на време с гребци. По-малките по мярка изображения са с дължина единствено 10-ина сантиметра.

 © Josef Wegner © Josef Wegner

Макар през днешния ден да са съхранени към 120 рисунки, археолозите считат, че те са били повече. Освен лодки на стените са открити изображения на антилопи, бикове и цветя.

 © Josef Wegner © Josef Wegner

Недалече от входа на зданието, което е имало повърхност 21 на 4 метра, откривателите са разкрили повече от 145 глинени съда, огромна част от които са били сложени по подобен метод, че гърлото им да е обърнато в посока към входа. Тези съдове са били употребявани за предпазване на течности.

Мистерията на Абидоските лодки

Пирамидите не обичат неканени посетители

5000-годишни писмени знаци трансформират историята на Египет

За съществуването на зданието за първи път се загатва през 1904 година в отчета на експедицията Egypt Exploration Fund, която е работила в Абидос от 1901 до 1903 година. Членовете на експедицията не са имали време за разкопки, по тази причина оборудването по този начин и останало неразучено. В момента учените са се лимитирали с проучване на горните му елементи.

Кой се явява създател на рисунките, остава незнайно. Но по думите на откривателите изображенията са били основани за къс интервал от време. Също остава незнайно предназначението на съдовете край входа на зданието.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР