Повече от 100 възстановчици ще участват в третото издание на

...
Повече от 100 възстановчици ще участват в третото издание на
Коментари Харесай

Повече от 100 възстановчици идват за фестивала „Нике – играта и победата“


Повече от 100 възстановчици ще вземат участие в третото издание на Античния римски фестивал „ Нике – играта и успеха ” в архитектурно – историческият резерват Никополис пъкъл Иструм. Те ще пресъздадат в двата фестивални дни – 25 и 26 август занаятчийски пазар, ще провеждат ателиета за демонстрации на римски настолни игри, римска мода и прически, игра с публиката.

Ще бъдат пресъздадени основаването на града – ритуали, римо-дакийски войни с проява на екипировка, бойни издигнатия и борби, римски развой, рабски пазар и гладиаторски боеве, проява на спортни игри. Римска кухня и демонстрации ще има с Радослав Машков – Мастер началник във верига заведения за хранене във Велико Търново.

Първата фестивална вечер ще приключи с шоу – древен спектакъл, рецитал на антична лирика и концерт на Дуо „ Ксана ”, които ще свирят на старинни музикални принадлежности и музикални осъществявания на латински и старогръцки език. Организирани са и беседи за всекидневния живот на Никополис пъкъл Иструм.

И двата фестивални дни стартират с начален час 10.00 ч.

 „ Интересът към сходен тип развлечение се усилва. Тази година чакаме аудитория над 3000 души. По време на фестивала няма да има женитба на Никополис пъкъл Иструм, само че сме в очакване до края на годината това да се случи. Тя ще бъде втората женитба в архитектурно-историческия резерват след 6 години ”, разясни кмета на Никюп Йорданка Атанасова.

Организатори на Античния римски фестивал са Сдружение „ Бъдеще за Никюп ”, Община Велико Търново, РИМ Велико Търново, Кметство с. Никюп.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР