Повече от 100 белгийски полицаи нахлуха във вторник на множество

...
Повече от 100 белгийски полицаи нахлуха във вторник на множество
Коментари Харесай

Белгия задържа 13 души при антитерористична операция


Повече от 100 белгийски служители на реда нахлуха във вторник на голям брой адреси в пристанищния град Антверпен и задържаха 13 души , обвинени във връзки с джихадистка формация .

Операцията е почнала под управлението на антитерористични магистрати като част от по-широко следствие, се споделя в изказване на федералните прокурори.

" Група от Антверпен в средите на салафитските джихадисти е подложена на щателна инспекция и задачата на тази интервенция имаше за цел да обясни в допълнение активността на групата ", се споделя в него. " Тринадесет души бяха арестувани и денем ще се явят пред съдия-следовател, който ще вземе решение за възможен арест. "

В предишното белгийските градове Брюксел и Антверпен са били посочвани като хипотетични тилови бази на интернационалния джихадистки екстремизъм.

Антверпен беше база на джихадистката група Sharia4Belgium, учредена през 2010 година, а няколко от членовете ѝ продължиха да се бият за хардлайнерски групи в Сирия. Бившият ѝ водач Фуад Белкасем е наказан през 2015 година в Белгия на 12 години затвор, а през 2018 година е лишен от белгийско поданство.

Sharia4Belgium е публично разпусната, само че белгийските правоприлагащи органи се притесняват, че тя към момента може да бъде източник на ентусиазъм за някои ислямисти. След атентатите в Париж от 13 ноември 2015 година, при които починаха 130 души, Белгия беше упрекната, че е тилова база на интернационалния джихадизъм .

Първоначалното следствие сподели, че няколко от нападателите са от работническия квартал на Брюксел Моленбек и че нападенията са били планувани там.

Самата Белгия се трансформира в цел след ареста в Брюксел на Салах Абдеслам - единствения оживял член на бандата за атентати в Париж, който в този момент е съден във Франция. На 22 март 2016 година Брюксел е обиден от двоен гибелен атентат, за който отговорност пое групировката " Ислямска страна ".

Атентатори от същата джихадистка клетка, която нападна Париж, се взривиха на брюкселското летище " Завентем " и в метрото, като убиха 32 души и раниха 340.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР