Повече хора ще имат достъп до здравни услуги, без да

...
Повече хора ще имат достъп до здравни услуги, без да
Коментари Харесай

Великобритания стартира план за подобрен достъп до здравни услуги с включване на аптеките

Повече хора ще имат достъп до здравни услуги, без да е належащо да посещават персонален доктор, според проект, стартират в Англия, съобщи БНР. Планът планува пациентите да употребяват аптеките за изписване на общи предписания с медикаменти и рутинни проби, с цел да се облекчи бремето върху прекалено заетите лекари.

Съгласно проектите на националното опазване на здравето по този метод ще бъдат освободени 15 млн. приемни часове при общопрактикуващи лекари през идващите две години, което съставлява към 2% от общия брой.

Има обаче угриженост по какъв начин аптеките ще се оправят с спомагателното натоварване, изключително на фона на тревожните данни, че от ден на ден аптеки затварят заради увеличаващите се оперативни разноски, дефицит на личен състав и липса на задоволително финансиране.

Изпълнителният шеф на националното опазване на здравето в Англия Аманда Притчард съобщи, че фармацевтичните служби ще получат 645 млн. паунда спомагателни средства през идващите две години за увеличение на личния състав и ресурсите си.

Освен това, в опит да се реши рецесията с разочарованието на пациентите, които се обаждат рано заран, с цел да си насрочват часове за прегледи, здравните заведения ще получат 240 млн. паунда за модернизиране на системата, тъй че да могат да бъдат обслужвани няколко позвънявания едновременно.

Очакванията са в границите на идната година 9 на всеки 10 души да имат достъп до смарт телефоните на техните джипита, с цел да могат да ревизират информация като резултати от проби, без да е належащо да се обаждат на персоналния си доктор.

Независимо от тези ограничения обаче остава паниката, подбудена от проблеми във фармацевтичния бранш.

Броят на аптеките в Англия е намалял със 160 през последните две години и те към този момент са 11 026, демонстрира разбор на BBC.

Нарастващите оперативни разноски, дефицитът на личен състав и понижената държавна финансова поддръжка са в основата на наклонността, се показва в него. Наблюдава се увеличено търсенето на фармацевтични услуги, само че фармацевтите предизвестяват, че доста повече аптеки могат да затворят, в случай че не им бъде оказана незабавна помощ. Проучване демонстрира, че макар предлаганите онлайн услуги, мнозина разчитат на първо място на локалния фармацевт за препоръки и за предписания.

Изчислено обаче сочат, че за последните 7 години държавното финансиране в аптечния бранш е намаляло с 30% като се вземе поради инфлацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР