Повече часове зад волана и по-малко теория за бъдещите шофьори,

...
Повече часове зад волана и по-малко теория за бъдещите шофьори,
Коментари Харесай

Увеличават задължителните часове по кормуване

Повече часове зад кормилото и по-малко доктрина за бъдещите водачи, гласят промени в шофьорските курсове, написани от просветителния министър Красимир Вълчев. Задължителните часове по кормуване ще се усилят от 31 на 42 часа, само че времето за доктрина е понижено с 14 часа, предава NOVA.

С измененията всеки претендент за брошура ще кара минимум 10 часа по улици и булеварди с огромен трафик и най-малко 2 часа ще се кара в мъгла и през нощта. Шофирането отвън града също ще стане наложително и то ще бъде с дълготрайност от най-малко 6 часа. От тях най-малко 3 часа би трябвало да са по автомагистрала, скоростен път или сектор с натоварен трафик.

„ Дори в случай че по време на образованието самият курсист стигне до извода, че когато не се усеща квалифициран, по-добре е да не потегля на път, считам, че това ще бъде извънредно потребно ”, съобщи Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

От сектора пресмятат, че нарастването на часовете зад кормилото ще се отрази на цената на курса. Очаква се той да стане към 1000 лева

„ Ако се усилят наложително с 12 ч, почти цената ще хвръкне сред 200 и 300 лв. нагоре ”, изясни Борис Гаврилов, ръководител на Български авто съюз.

„ Цената на курса няма да се усили. Увеличава се броят на часовете, което ще докара до нова цена на курса. И сега имаме образование на автомагистрала – 3 часа. За да излезем от София, ни би трябвало най-малко 1 час, останалите 2 часа, когато нямаме пътен възел на такова разстояние, че да се върнем, нарушаваме нормативните уредби и по тази причина не се прави. Отделно автопаркът е амортизиран и хората избират да не се кара бързо, тъй като колата може да се разпадне на съставни елементи ”, разяснява Йонко Иванов, ръководител на Съюза на инструкторите по авто-мото подготовка.

Обсъждането на новите правила продължава. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР