Повече американци имат положително мнение за Русия, отколкото преди година,

...
Повече американци имат положително мнение за Русия, отколкото преди година,
Коментари Харесай

Все повече американци и европейци харесват Русия, доверието в Зеленски значително е спаднало

Повече американци имат позитивно мнение за Русия, в сравнение с преди година, съгласно изследване, което преглежда отношението в страните от НАТО и към Москва, алианса и украинския президент Володимир Зеленски.

Проучването на Pew Research Center откри, че процентът на американците, които имат „ удобно “ мнение за Русия, е 11% през 2024 година, което е нарастване от 4% пункта по отношение на 7% предходната година. Проучването измежду 3600 възрастни американци е извършено от 5 януари до 21 май и има граница на неточност от 2,1 %.

През 2020 година, две години преди началото на пълномащабното навлизане на съветския президент Владимир Путин в Украйна, 15% от американците са имали позитивно мнение за Русия, съгласно Pew. 

Анкетирани бяха и повече от 44 000 души в 36 страни преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, окръг Колумбия. Тя отбелязва 75-ата годишнина на алианса, по време на която поддръжката за Украйна против съветската експанзия ще бъде отпред на дневния ред.

В други страни от НАТО удобното мнение за Русия скача с 1% от 2023 година и стига 13%. Във Франция утвърждението към Москва е повишено с 3% до 17%, до момента в който в Германия тези с позитивни усеща към Русия се усили с 5% до 15%. В Обединеното кралство 13% от респондентите имат позитивно мнение за Русия - с 4% повече от предходната година.

Проучването обаче откри, че в международен мащаб възгледите за Русия и Путин остават значително отрицателни. В изследването на три дузини страни 65% от респондентите имат неподходящо мнение за Русия, до момента в който 73% нямат доверие в съветския водач " да постъпи вярно във връзка с международните каузи ".

В Европа тези с удобни възгледи за дясна популистка партия виждат Русия и Путин по-положително от тези с неподходящи възгледи за такива партии.

Резултатите от изследването дават моментна фотография на това по какъв начин поддръжката за Украйна напряга  западните й съдружници и че напъните за уединяване на Путин се провалят.

Като цяло, приблизително 46% от интервюираните споделят, че нямат доверие в Зеленски, че ще направи вярното нещо във войната, спрямо 40%, които настояват, че му се доверяват.

Доверието в Зеленски е намаляло доста в 11 страни през последната година, като максимален е спадът в прилежаща Полша, където доверието е спаднало с 22%, от 70% на 48%.

Има също по-малки, само че обилни спадове в Австралия, Франция, Германия, Холандия, Испания, Южна Африка, Южна Корея, Швеция и Съединени американски щати.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР