Повдигнати са обвинения на осем участници в групата, които незаконно

...
Повдигнати са обвинения на осем участници в групата, които незаконно
Коментари Харесай

Задържаха трафиканти, возили бежанци с лодки през Дунав

Повдигнати са обвинявания на осем участници в групата, които нелегално превеждали бежанци през България, Румъния и Унгария до Австрия, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

Те са арестувани на 14 ноември в София, Видин и Лом при спецоперация. Двама от тях са пакистански жители.

Събраните досега доказателства сочат, че за разлика от множеството други „ каналджийски “ структури, въпросната група е провела превеждането на мигранти освен през територията на България, само че и до крайната точка на пътуването им. Това е налагало стройна организация и специализация на дейностите на всеки от участниците, както и наемането на трети лица.

Двамата пакистанци са набирали искащи да пътуват на Запад, най-много от Турция - най-вече пакистанци, афганистанци и иракчани. Членове на групата са ги посрещали на „ зелена граница “ и са ги превозвали и настанявали в София, Видин и Лом.

Впоследствие мигрантите са били прекарвани през Дунав с лодки , наети от локални риболовци. Там участници в групата, които авансово са дошли на румънска земя, са ги посрещали с колите си и са ги закарвали до границата с Унгария. След следващо незаконно прекосяване през „ зелена граница “, са били превозени по същата скица до Будапеща. Оттам, към този момент с коли с непознати номера, са „ доставяни “ на австрийска територия.

За достигането до крайната точка мигрантите са плащали сред 4000 и 6000 евро на човек . Превеждането до Румъния е коствало от 600 до 1000 евро.

Плащането е ставало основно по арабската система за разплащане Хавала, след постигане на дадения мигрант на авансово уговореното място. Иззети са документи, съгласно които заплащането е ставало и посредством компании за интернационалните преводи. След приемането на сумите, те са били разпределяни сред участниците в групата, плащани са били и контрактуваните „ възнаграждения “ на наетите лодкари, водачи и хазяи. Шофьорите по трасето до Австрия са получавали по 100 евро за мигрант, сред 50 и 100 лв. за човек са давани на лодкарите за плаването през Дунав.

С постановления на прокурор от Специализирана прокуратура на шестима от участниците, в това число на двамата пакистански жители, е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Утре в Специализирания углавен съд ще бъде импортирано искане за задържане под стража. Един от участниците е в европейска страна, след задържането му следва да му бъде предявено обвиняване.

На осмия участник е наложена мярка за неотклонение „ парична гаранция “ от 5000 лв. поради тежко здравословно положение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР