Повдигнати обвиненияЛъгали от името на НАП, КПКОНПИ, КАТ, Агенцията по

...
Повдигнати обвиненияЛъгали от името на НАП, КПКОНПИ, КАТ, Агенцията по
Коментари Харесай

Хакери откраднали 2 млн. лева от десетки жертви

Повдигнати обвинявания
Лъгали от името на Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, КАТ, Агенцията по вписвания и частни правосъдни реализатори

Използвали неразпознаем вирус

Спецпрокуратурата повдигна обвинявания на двама хакери, които за малко повече от две години съумели да отмъкнал над 2 милиона лв. от свои жертви.

Двамата били задържани преди дни при акция на ГДБОП в София. По време на акцията били претърсени три адреса, конфискувани са компютри телефони и документи.

Разследващите изяснили, че хакерите употребявали злотворен софутер, с който заразявали стотици компютри в страната. Разпращали стотици хиляди фишинг известия от името на частни правосъдни реализатори, несъществуващи телекомуникационни компании, за промоции от верига магазини за техника, подправени уведомления от Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, Агенция по вписванията, банки, призовки от КАТ и други

Към фишинг мейлите бил атачмънт с вирус, неузнаваем от доста антивирусни стратегии. Заразените компютри били свързани с употребен от обвинените сървър. Така киберпрестъпниците си осигурявали достъп до всички данни в инфектираните компютри. Средствата от сметките на потърпевшите били прехвърляни по сметки на финансови мулета в страната, които ги изтегляли в брой и предавали на ръка на обвинените. За задачата били употребявани сменени СИМ карти на титулярите. Според събраните доказателства хакерите откраднали от три компании 1 млн. лева Над 1 млн. лева се чака да са потвърдените вреди на десетките излъгани физически лица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР