Повдигнаха обвинения на Петър Петров, известен като Петьо Еврото, бившата

...
Повдигнаха обвинения на Петър Петров, известен като Петьо Еврото, бившата
Коментари Харесай

„Осемте джуджета“: Повдигнаха обвинения на Петьо Еврото, Любена Павлова и магистрат

Повдигнаха обвинявания на Петър Петров, прочут като Петьо Еврото, някогашната му брачна половинка Любена Павлова и прокурор от някогашната Специализирана прокуратура по случая „ Осемте джуджета “, научи bTV.
Причината - незаконно лишаване на златни монети, които са били конфискувани по дело на спецпрокуратурата. 
Привлечен като обвинен е прокурор с букви Д.Д. за това, че на 18.02.2020 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо длъжността прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си отговорности, като с разпореждане от 18.02.2020 година върнал конфискувани материални доказателства, представляващи златни монети, на разположение, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. За закононарушението се планува наказване отнемане от независимост от една до осем години и отнемане от право да заема избрана служба.
По същото досъдебно произвеждане в качеството на обвинени са привлечени Петър Петров и Любена Павлова, за това, че на 23.03.2020 година в гр. София, в съучастничество и за да набират за себе си имотна полза, укрили непознати движими движимости, златни монети, за които знаели, че са добити от различен посредством закононарушение. За закононарушението се планува наказване отнемане от независимост за период от една до шест години.
Знае се, че водеща роля при кражбата на полезности и пари от Явор Златанов е имала точно някогашната жена на Петьо Еврото - Любена Павлова. Преди дни Любена и магистратът са били известени за привличането им като обвинени, до момента в който Петър Петров не е открит. За него се счита, че укрива в чужбина и е разгласен за търсене с европейска заповед за арест. Спрямо Петър Петров е постановена мярка за процесуална насила – задържане до 72 часа.
Разследването на аферата „ Осемте джуджета “ бе рестартирано след встъпването в служба на и. ф. основен прокурор Борислав Сарафов. Той  разкри, че още преди три години прокурор от Върховната касационна прокуратура е открил груби нарушавания и възможни закононарушения по случая, само че проверката му е била скрита от бившето управление на държавното обвиняване.
Допуска се, че и други магистрати от закритата прокуратура може да се окажат с обвинявания.
Същевременно по друго досъдебно произвеждане Петьо Еврото е бил притеглен като обвинен за насила. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е конфискувано по подготвеност от СРП, е заключил, че е формирано разпореждане за привличане като обвинен при неналичието на каквито и да е доказателства за осъществено закононарушение, без даже да има разпит на потърпевш от принудата. Във връзка с това постановлението е анулирано като незаконосъобразен акт.      
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР