Потресаващи факти за престъпност и корупция в митниците и в

...
Потресаващи факти за престъпност и корупция в митниците и в
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари

Потресаващи обстоятелства за престъпност и корупция в митниците и в Министерство на вътрешните работи изнесе днес шефът на ДАНС Пламен Тончев.

 

Привлечените като контрабандисти Марин и Стефан Димитрови са поддържали връзки с някогашния към този момент основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев от времето му като началник на ОДМВР София.

Димитрови оказват въздействие на разпределението на управителни постове в Министерство на вътрешните работи за задачите на незаконната им активност. 

Паскал се е употребил с подкрепи на сегашни и някогашни чиновници от правосъдната власт. 

Стефан Димитров е построил доверителни връзки с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев.

След залавянето на камион в Румъния Стефан Димитров е подготвял блага за длъжностните лица, които е трябвало да бъдат предадени на паркинга до постройката на Народното събрание...

 

Тези шокиращи разкрития направи шефът на ДАНС Пламен Тончев  пред парламентарната комисия за корупция в Агенция " Митници "

 

Шефът на ДАНС изброи имената на митнически чиновници - от сегашния и предходни моменти, свързани с разработки на канали на контрабандни и акцизни артикули. Към тези канали е работил и Паскал, употребил се с подкрепи на сегашни и някогашни чиновници от правосъдната власт, заради което работата по разкриването на построената от него незаконна скица е мощно затруднена. Свидетел декларира, че животът му е в заплаха, в случай че направи цялостни разкрития. По данни на ДАНС Никола Николов-Паскал работи с жител на Турция, който може да обезпечи гладко прекосяване през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово и Капитан Андреево на всевъзможен тип артикули, в това число и незаконни цигари опиати. 

 

Шефът на ДАНС посочи, че е имало открити " доверителни връзки " сред Петя Банкова и Стефан Димитров. Същият е " предоставял блага на паркинга на Народното събрание ". 

 

Пламен Тончев изтъкна, че интервенцията против Паскал е почнала преди 8 месеца, а Живко Коцев е наблюдаван половин година.

 

Тончев означи, че създаването на ДАНС постоянно има за цел откриване на контрабандни канали, а не съответно на висши чиновници, забъркани в тях. Същите се разкриват в процеса на разработка на каналите.

 

Зададен е въпрос правилно ли е, че Бойко Рашков е срещнал Живко Коцев с двамата контрабандист и действително от кой момент датират тези познанства, както и кои регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи са били съпричастни към активността на Димитрови.

 

Пламен Тончев означи, че Стефан Димитров е бил представян " като предприемач, търгуващ с Турция, на който да му бъдат предоставяни услуги, които са " директна услуга на Бойко Рашков ".

 

Той не бе уверен от какъв брой години датира дружбата сред Живко Коцев и татко и наследник Димитрови. 

 

Марин и Стефан Димитрови имали въздействие в Министерство на вътрешните работи. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното управление.

" С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е шеф на ОДМР-София. Контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше шеф на ГДНП, както и с Петър Сулев от " Гранична полиция ".

 

Той взе участие на конференция в Барселона за битка с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват въздействие за кадрови промени в полза на незаконното съдружие.

За задачите са основали мрежа от връзки - Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, открити са съответни случаи, когато чиновниците им дават класифицирана информация и употребяват въздействието им за кариерно израстване. Има СРС-та.

 

Така е открито, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на незаконни цигари.

Членовете на незаконната група разполагат с цялостния разпит на очевидец, който ги уличава в закононарушения. Това излага живота му на заплаха. Интересното е, че разпитът е открит в Стефан Димитров ", описа Пламен Тончев. 

 

" Паскал работи с лице от Турция, което може да обезпечи от през Лесово и Капитан Андреево всевъзможен тип контрабандни артикули, в това число опиати.

В началото на 2024 година Паскал стартира построяването на нов канал за цигари с неплатен данък ", уточни Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на самун. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща назад в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново.

Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът заявява, че транспортира тестени произведения. В съгласуваност с Румъния камионът е тестван. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата взема решение да промени маршрута.

 

" Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица за защита. Стефан Димитров е построил доверителни връзки с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял блага за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до постройката на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити доста пари ", сподели ръководителят на ДАНС. 

 

В Црънча, където живее водачът на камиона с цигари са арестувани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, арестуван и в Румъния през февруари.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

" Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред регионални шефове в страната като предприемач, който внася артикули. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. 

 

Дейността на групата е интернационална. Имали са фабрика в чужбина, която е разрушена. От началото на годината групата се ориентира към нов тип активност - импорт на подготвени цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък ", описа още Тончев. 

 

Само една комуникация има открита сред Асен Василев и Стефан Димитров - за назначението на Недан Хаджиев за началник на ОДМВР-Хасково.  Стефан Димитров е срещнал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция " Митници ". 

 

При акцията са претърсени адреси на някогашни и сегашни митнически чиновници. Някои са очевидци. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил шеф на митниците. 

 

" Не е правилно, че чиновник на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито, че организацията покровителства наркотрафик, сподели Тончев в отговор на въпрос от депутатите. 

 

По-късно абсурда разяснява и някогашният финансов министър Асен Василев.

 

" Има разследване и съд и би трябвало да открият действителните обстоятелства. Това, което ние видяхме по времето на госпожа Банкова, е рекордно хванати колета за опиати, цигари и пари. То е повече от предходните три години взети дружно, посочи Асен Василев пред публицисти в Народното събрание. 

 

" Не познавам Стефан Димитров. Само Петя Банкова познавам. Не мисля, че някой атакува Асен Василев, а сме очевидци на един вулгарен политически фарс, който да измести диалозите от идващите избори. Не познавам Паскал. Нямам информация за канал за контрабанда. Г-н Тончев сподели, че е имал информация, само че не я е дал на МФ. Не е споделил, че познава контрабандистите ", показа той.  

 

Асен Василев бе запитан от публицисти кой го е срещнал с Петя Банкова и кой му я е предложил.  

" Какво значение има това ", попита той сепнато, заобикаляйки да отговори на този въпрос.  

 

" Разговорите за редене на листите ще се случат в идващите две седмици, само че това, което е значимо да се знае - това, че ДАНС знаят за тези канали и не са уведомили никого в границите на две години. Това е скандално. Тази разработка е почнала по времето на служебния кабинет - това е другото, което стана ясно. През 2022 година е почнала създаването. Бойко Рашков не беше министър. Кой тогава е покровителствал този канал? И изобщо не е подавана информация към нас ", заключи той.  

 

Тошко Йорданов посочи, че шефката на Митниците Петя Банкова е била назначена от Асен Василев. " Тя, както се оказа, е имала дълги предварителни връзки с тези двамата Димитрови. Въпросът ми е - тя е била в ДАНС, по какво направление е работила и постъпвали ли са данни за нерегламентирани контакти и нерегламентиран достъп до класифицирана информация ".

 

" До 2023 година Петя Банкова била чиновник на ДАНС, работила е в дирекцията за противопоставяне на тероризма, не е имала достъп до информация за активността на Агенция " Митници ", отговори Пламен Тончев и разясни, че не е имало сигнали против нея за незаконна активност, до момента в който е работила в ДАНС.

 

Теменужка Петкова от ГЕРБ попита дали е проучен въпросът какви са били претекстовете на Банкова да напусне ДАНС и да се ориентира към Агенция " Митници ".

" И защото татко и наследник Димитрови са се занимавали главно с кадрови въпроси, както в Митниците, по този начин и в Министерство на вътрешните работи, има ли информация дали тези лица не са оказали решаващо въздействие за назначението й в Агенция " Митници ".

 

Тончев съобщи, че не може каже с конкретика, само че вероятно шефът на Агенция " Митници " към оня миг би могъл да отговори и надлежно министърът на финансите като неин шеф. 

 

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия настоя за изясняване на въпроса с назначението на Банкова: " Тя е била разработвана за контактите й с тази контрабандна група по времето, когато е била зам.-директор. Вие информирате съответните лица и министъра на финансите и тя бива назначена за шеф. Въпросът ми е - имали ли сте подозрения, че самият министър целеустремено слага това лице на позицията шеф или сте оставили тази опция, без да информирате министъра за след това той да бъде нападнат за това, че е назначил Петя Банкова.

 

Пламен Тончев отговори, че като зам.-директор Банкова не е имала опция " да извършва дилемите, сложени й най-много от Стефан Димитров ".

" Кадровото разбъркване на чиновници на Агенция " Митници " беше откакто тя стана шеф. Лицата, подадени й от татко и наследник Димитрови, бяха поставяни на съответните позиции. Но мисля, че министърът е знаел за претекстовете за тези разбърквания ", разясни той.

 

Станислав Балабанов разяснява скандалната фотография с Недан Хаджиев, който бил " фантазията на Асен Василев и единственият облечен на тази фотография ". Балабанов посочи, че е имало неоспорим политически чадър над протичащото се в Митниците и попита: Защо Асен Василев е упорствал съответно Недан Хаджиев да оглави ОДМВР Хасково и къде, на какъв пост са го засилили да бъде в Агенция " Митници ".

 

Пламен Тончев отговори, че е било в ход изследването на Хаджиев, с цел да заеме съответен пост в Агенция " Митници ", само че до това предопределение не се стига.

 

Временната комисия за следствие на корупционни практики в Агенция  " Митници " изслуша ръководителя на ДАНС Пламен Тончев и служебния финансов министър Людмила Петкова.

 

В Министерството на финансите не са постъпвали претенции и информация от партньорски служби за администрацията на Агенция " Митници ". Това съобщи пред краткотрайната комисия за аферата в митниците служебният финансов министър Людмила Петкова.

 

Относно изказванията, че австрийските управляващи са подали сигнал по какъв начин на българските гранични пунктове са желани подкупи от австрийски превозвачи, Петкова съобщи:  " Не съм осведомена със сигнал от австрийските управляващи, само че мога да ревизира дали има подобен. "

 

Петкова посочи още, че записите в книгата за визитите в министерството на финансите и записите от охранителните камери са единствено за последния месец. За предишен интервал няма нищо.

 

Скандалът в митниците избухна при започване на април, когато беше задържана шефът на организацията Петя Банкова, която е и някогашен чиновник на ДАНС.

 

В хода на следствието стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

Появиха се и общи фотоси с към този момент някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

 

По време на правосъдно съвещание бяха представени показания на очевидец, съгласно който Димитрови са били познати и с някогашния финансов министър Асен Василев.

 

В началото на съвещанието Йордан Цонев съобщи, че би трябвало да бъдат питани всички, които комисията реши.

 

" Въпросът ми е: госпожо Петкова, сигурен съм, че няма по какъв начин да знаете отговора на въпроса към този миг - какъв брой митнически чиновници е размествала госпожа Банкова от встъпването си в служба, от къде на къде и на какво съображение ", съобщи още той и посочи, че държи да получи писмен отговор на въпроса си. " Ако има уволнени, също може да добавите към листата ", посочи той.

 

От " Възраждане " оповестиха, че комисията би трябвало да проверява възможната роля на Асен Василев в корупционните практики. И попита дали има видеозаписи за  визитите на татко и наследник Димитрови във финансовото министерство.

 

Людмила Петкова означи, че няма публично през деловодната система и мейлите информация по отношение на такива извършени срещи. 

Румен Гечев от Българска социалистическа партия посочи, че най-важното е какво става с постъпленията от Митниците и попита: " Имате ли информацията за първото тримесечие по какъв начин вървят постъпленията по отношение на предходната година. Защото е значимо да знаем в последна сметка тези кадрови промени какво са донесли за приходната част на бюджета на България ". 

 

Петкова означи, че приходите от акцизи вървят по проект: " По Данък добавена стойност от импорт се следи доста понижение. Една част има пояснение с макроикономически индикатори, само че другата част може да се изясни с незадоволителни старания от страна на Агенция " Митници " за събиране на бюджетните доходи ".

 

Гечев съобщи, че е добре казаното да бъде доказано с цифри и експертната оценка на МФ.

 

От ППДБ попитаха: " Николай Денков и Асен Василев стартираха политика за присъединяване на митничари от други страни по границите... Бихте ли дали настояща информация и пояснете каква ще бъде вашата политика - ще продължите ли политиката на Асен Василев и Николай Денков за интернационално наличие на границите ".

 

Министър Петкова означи, че не е осведомена в конкретика с целия развой, само че това, което й е знае се, че няколко посланици са поискали среща с нея за закупуване на техника за наблюдаване. 

 

Йордан Цонев от Движение за права и свободи попита дали е имало по времето на Банкова " назначени или командировани по българските митници от други страни ".

 

От " Възраждане " попитаха какъв брой чиновници на Агенция " Митници ", които са на управителни позиции сега преди са били уволнявани дисциплинарно и по-късно още веднъж са назначавани на управителни позиции. Примерът бе със Стефан Марашев - уволняван и възобновен като шеф пункт Капитан Андреево. 

 

Станислав Балабанов попита дали са открити " притеснителни моменти в работата на Петя Банкова по време на  престоя й като началник на Митниците ".

 
На финала Йордан Цонев се намеси с откъс на Кеворк Кеворкян: „ Оставете ги да приказват! “. Полуидиотите, де!

 

С това чуването на финансовия министър Людмила Петкова и шефа на ДАНС Пламен Тончев завърши.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР