Потребителският сектор на Китай изпадна в дефлация и фабричните цени

...
Потребителският сектор на Китай изпадна в дефлация и фабричните цени
Коментари Харесай

Китай върви към дефлация, усилията за стимулиране на икономиката се провалят

Потребителският бранш на Китай изпадна в дефлация и фабричните цени продължиха да се намаляват през юли, до момента в който втората по величина стопанска система в света се бореше да съживи търсенето и натискът върху Пекин да пусне по-директни политически тласъци, написа през днешния ден Ройтерс.

Нараства безпокойството, че Китай навлиза в епоха на доста по-бавен стопански напредък, сходен на интервала на " изгубените десетилетия " на Япония, в който потребителските цени и заплатите стагнират за едно потомство, внезапен контрастност с бързата инфлация, следена другаде.

Възстановяването на Китай след пандемията се забави след бурно начало през първото тримесечие, защото търсенето вкъщи и в чужбина отслабна и вълната от политики в поддръжка на стопанската система не съумя да поддържа интензивността.
 Икономика №2 мъчно ще надмине Съединени американски щати, поради застаряващото си население
Икономика №2 мъчно ще надмине Съединени американски щати, поради застаряващото си население

Според Организация на обединените нации Китай ще загуби към 50% от популацията си до края на този век

Индексът на потребителските цени (CPI) се намали с 0,3% на годишна база през юли, заяви Националното статистическо бюро (NBS) в сряда, в съпоставяне със междинната оценка за 0,4% понижение в анкета на Ройтерс. Това беше първият спад от февруари 2021 година.

Индексът на цените на производител (PPI) се намали за 10-и следващ месец с 4,4% и по-силно от планувания спад от 4,1%.

Китай е първата стопанска система от Г-20, която регистрира спад на потребителските цени на годишна база след последното негативно отчитане на показателя на потребителските цени в Япония през август 2021 година И тази уязвимост ускорява опасенията по отношение на евентуалния удара върху бизнеса измежду главните търговски сътрудници на втората по-големина стопанска система в света.
 Съединени американски щати свиха доста вноса от Китай - кои огромни компании преориентираха бизнеса си
Съединени американски щати свиха доста вноса от Китай - кои огромни компании преориентираха бизнеса си

За това способстват и високите американски мита

" За Китай разликата сред производството и услугите е все по-очевидна, което значи, че стопанската система ще пораства с две скорости до края на 2023 година, изключително откакто казусът с недвижимите парцели се появява още веднъж ", сподели за агеницята Гари Нг, старши икономист в Natixis за Азиатско-тихоокеанския район. " Това също демонстрира, че по-бавното от предстоящото икономическо възобновяване на Китай не е задоволително мощно, с цел да компенсира по-слабото световно търсене и да увеличи цените на суровините. "

Данните идват ден откакто статистиката за външната сподели спад на износа и вноса през юли.

Анемичната динамичност на цените в Китай контрастирт внезапно с осакатяващата инфлация, на която са очевидци множеството други огромни стопански системи, което принуди централните банки на доста места бързо да покачат лихвените проценти.

Въпреки това има признаци, че световната инфлация може да доближи своя връх и в някои случаи да се обърне. Бразилия предходната седмица понижи лихвените проценти за първи път от три години на фона на по-благоприятни инфлационни условия.

Пекин си е сложил цел за потребителска инфлация от към 3% тази година, което би било повече от 2%, регистрирани през 2022 година, и към този момент управляващите омаловажават опасенията по отношение на дефлацията.

Liu Guoqiang, заместник-управител на централната банка, сподели предишния месец, че няма да има дефлационни опасности в Китай през втората половина на годината, само че означи, че стопанската система се нуждае от време, с цел да се върне към естественото след пандемията.
 Проблемите пред стопанската система на Китай
Проблемите пред втората стопанска система в света

Засега упованията не се оправдават, какви са аргументите

Спадът на показателя на потребителските цени в Китай през юли беше породен основно от ускорение на спада на цените на свинското месо до 26% от 7,2% заради проливни дъждове, които навредиха на доставките. На месечна база показателят на потребителските цени фактически се увеличи с 0,2%, опровергавайки упованията за спад, воден от скока на празничните пътувания.

Това допуска, че сравненията с Япония може да са преждевременни, споделят някои анализатори.

Xia Chun, основен икономист в капиталовите холдинги Yintech в Хонконг, чака дефлацията в Китай да продължи от шест до 12 месеца, само че няма да последва историята на Япония, където стагнацията на цените продължава през по-голямата част от последните две десетилетия.

През последните седмици политиците оповестиха ограничения за стимулиране на продажбите на коли и уреди, до момента в който някои градове облекчиха рестриктивните мерки за парцелите, само че някои участници на пазара споделят, че са нужни по-решителни тласъци.

Инвеститорите с неспокойствие чакаха политиците да инжектират тласъци след мощната среща на Политбюро предишния месец, като фондовият пазар беше най-много подтиснат от неналичието на съответни дейности.

" Пазарите и компаниите би трябвало да свикнат с " новото обикновено ", при което китайското държавно управление ще заобикаля да предлага огромни тласъци ", сподели Томи Ву, старши икономист в Commerzbank.

" Вместо това ще бъдат приложени целенасочени тласъци и множеството политически ограничения ще се концентрират върху предлагането ", сподели Ву.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР