Потребителските цени във Великобритания нараснаха за втори пореден месец. Този

...
Потребителските цени във Великобритания нараснаха за втори пореден месец. Този
Коментари Харесай

Инфлацията в Обединеното кралство се ускори до 3-годишен ръст

Потребителските цени във Англия набъбнаха за втори следващ месец. Този неочакван резултат слага под въпрос позицията на Английската централна банка, че ръстъте краткотраен, посочва Блумбърг.

През юни инфлацията се е увеличи с 2,5% в съпоставяне със същия интервал от предходната година, сочат данните на Службата за национална статистика (ONS). Това е най-голям ръст от август 2018 година, като междинната прогноза на анализаторите, интервюирани от Блумбърг, бе за растеж на потребителските цени до 2,2%.

Този скок ускорява упованията, че централната банка ще увеличи главния си лихвен % още идната година. Резултатът идва единствено ден, откакто стана ясно, че растежът на потребителските цени в Съединени американски щати е достигнал 5,4%.

Цените на храните, колите втора употреба, заведенията за хранене и горивата са се повишили през 2021г., откакто миналата записаха най-вече спад, като това способства за изменението на инфлацията. Разходите за моторни горива са скочили с 20,3% - рекорден растеж за повече от десетилетие.

От ONS показват, че хората търсят други възможности на публичния превоз и заплащат повече. Глобалният дефицит на чипове забави производството на нови коли. През месец юни цените на използваните коли са нарастнали с 4,4%.

Тези растежи бяха отчасти обезщетени от игрите, играчките и заниманията, при които цените спаднаха през тази година, откакто миналата се покачиха.

АЦБ предвижда, че инфлацията, която бе едвам 0,2% през предишния август, ще надмине границата от 3%. От централната банка обаче акцентират, че натискът върху цените ще бъде краткотраен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР