Потребителската инфлация в еврозоната достигна рекордните нива от 5.8% за

...
Потребителската инфлация в еврозоната достигна рекордните нива от 5.8% за
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 5.8% през февруари

Потребителската инфлация в еврозоната доближи рекордните равнища от 5.8% за месец февруари, демонстрират данни на Eurostat. Това доста надминава упованията на специалистите, взели присъединяване в постоянната анкета на Reuters - те предвиждаха повишаване на цените от 5.4%.

Увеличението в инфлацията на месечна база също е рекордно - 0.9%, като най-голямо повишаване се вижда в енергийния бранш - 31.7%. След това се подреждат необработените храни, където покачването е 6.1%. Eurostat също отбелязва, че се следят и по-високи скокове в цените на услугите и създадените артикули.

Очакванията на специалисти са, че инфлацията в еврозоната ще доближи 6% през идващия месец.

Информацията за месец февруари излиза единствено осем дни преди идната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според Мелани Дебоно, старши икономист за Европа в Pantheon Macroeconomics, данните за последния месец сочат, че ценовото напрежение става все по-перманентно и ЕЦБ няма избор, с изключение на да постави завършек на количественото облекчение по-бързо от предстоящото. Войната в Украйна трансформира проектите Дори и висшата европейска финансова институция да е имала планове за огромни анонси след срещата си обаче, това наподобява малко евентуално на фона на протичащото се в Украйна. Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос дефинира инфлацията за февруари като отрицателна изненада и предвижда, че войната в Украйна ще увеличи в допълнение цените и ще удари растежа.
Реклама
" Войната значи преосмисляне на паричната политика ", сподели пред Politico икономистът на ING Берт Колийн. Според него фокусът на банкерите и техните терзания допреди седмица са тотално разнообразни от тези в този момент, като сега стагфлацията изглеждала като най-наболелия проблем. " Основният риск в този момент наподобява е дали резултатите върху инфлацията няма да бъдат съществено стагфлиращи в кратковременен проект, защото покупателната дарба на потребителите се свива ", добави той, визирайки наслагването на невисок напредък и висока инфлация. " Бързото стягане на паричните средства вследствие на това би довело до спомагателни негативни резултати върху стопанска система, която към този момент е под напън ", приключи Колийн. Притесненията на Колийн са подкрепени и от президентите на две централни банки в еврозоната - тези на Португалия и Гърция.

Войната в Украйна дотам трансформира настройките по отношение на дейностите на централната банка, че даже един от най-големите поддръжници на концепцията ЕЦБ да предприеме дейни ограничения по преодоляването на ценовото повишаване - президентът на Bundesbank Йоахим Нагел, прикани за деликатни дейности по време на военния спор. " Ако ценовата непоклатимост го изисква, управителният съвет би трябвало да поправя курса на паричната си политика ", сподели той в годишния отчет на банката. " Трябва да държим погледите си ориентирани към нормализирането на нашата парична политика ", добави той.

Управителят на Австрийската централна банка (АЦБ) Робърт Холцман, който е един от съидейниците на Нагел по отношение на ЕЦБ, също призна, че сегашната обстановка може да забави " пътя на нормализиране на паричната политика, по който ясно сме тръгнали ".

Според Елга Барч, която е началник на макроизследванията в BlackRock Investment Institute, е било доста евентуално ЕЦБ да анонсира проекти за повишение на лихвените проценти в края на годината. " Но в този момент евентуално ще желаят да запазят опцията отворена, с цел да прокарат това през идната година ", добави тя пред Financial Times.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР