Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, които са

...
Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, които са
Коментари Харесай

НАП възстановява забравен ПИК по телефона

Потребителите с личен идентификационен код (ПИК) от Национална агенция за приходите, които са го не запомнили, ще могат да го възстановят на осведомителния телефон на приходната организация: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина. Те би трябвало да изберат 6 - ‟Информация с ПИК “ и след това 3 – ‟Забравен ПИК “. Необходимо изискване е клиентът да има достъп и да употребява все още електронната си поща, която е декларирал при издаването на ПИК, оповестяват от приходната организация.

След свързване с съветник от Информационния център и след надеждна идентификация, клиентът ще получи краткотраен ПИК. С него той ще може да влезе в е-услугите на Национална агенция за приходите, да вкара нов код и да го удостовери. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на прелюдия от него код.

Ако потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, той би трябвало да попълни и подаде заявление за приемане на нов в комфортен за него офис на Национална агенция за приходите. Кодът се дава персонално на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички дейности осъществени с ПИК, в това число подаване на заявления и документи, се смятат за саморъчно подписани от клиента.

Общият брой е-услуги на Национална агенция за приходите, налични с ПИК към този момент е 35. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за отговорностите с опция за заплащане, в това число и за локални налози и такси, информации за изплатени приходи, за застрахователен приход, за осъществени заплащания и погасени с тях отговорности, настоящо положения на трудови контракти, подаване на заявки и приемане на удостоверения и други.

Към момента близо 860 000 жители имат деен ПИК, като от оповестяване на изключителното състояние на 13 март досега издадените нови лични идентификационни кодове са 17 345. С ПИК на Национална агенция за приходите могат да се употребяват, както е-услугите на организацията, по този начин и е-услуги от Националният застрахователен институт, Националната здравно-осигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 60 общини, измежду които и Столична и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР