Потребителите правят сериозно проучване преди да решат какъв нов телефон

...
Потребителите правят сериозно проучване преди да решат какъв нов телефон
Коментари Харесай

Защо Xiaomi не успява да навлезе в достъпния премиум пазар за разлика от Oppo и Vivo?

Потребителите вършат съществено изследване преди да решат какъв нов телефон да купят. Те желаят смарт телефоните им освен да оферират добър набор от функционалности, само че и да наподобяват добре и да са комфортни за прилагане.

Устройствата, които са комфортни, в същото време оферират прилична гама от функционалности и попадат в наличната първокласна категория. Тези артикули нормално не са на толкоз високи цени, колкото водещите устройства, само че също по този начин не са и толкоз бюджетни, колкото устройствата от междинен клас.

Някои от известните телефони в тази категория са от серията Oppo Reno и серията Vivo S (известна още като серия Vivo V). Тези устройства генерират забележителна част от продажбите на компанията.

От друга страна, Xiaomi, компания, която е в промишлеността повече от десетилетие, към момента не може да се похвали с сполучлива и налична премиум серия смарт телефони.

Xiaomi стартира като онлайн компания, фокусирана върху стойностни артикули

Известен факт е, че компанията Xiaomi стартира своята работа само онлайн. Тя беше тази, която разпространява тактиката за високи продажби след понижения и промоции. Както при множеството нови компании, тя имаше по-малко портфолио.

Въпреки това, защото компанията се разрасна, тя трябваше да навлезе на офлайн пазарите. Бавно откри свои лични магазини за търговия на дребно по целия свят.

Когато марка като Xiaomi, която е насочена най-вече към софтуерните запалянковци, се трансформира в всеобщ бранд, безусловно ще има промени в нейното продуктово портфолио. Xiaomi мина през този развой, само че нещата не бяха толкоз гладки.

Неуспешното нахлуване на Xiaomi в наличния премиум пазар

Първоначално компанията се опита да пробие в категорията на наличните премиум смарт телефони с две серии – Mi Mix и Mi X.

Серията Mi Mix бе ориентирана към публика, която желае да има първокласни артикули. Смартфоните са с първи в промишлеността функционалности като екрани без рамки. От друга страна, серията Mi X беше бюджетен вид с прилична камера и прекрасен дизайн. На международните пазари смарт телефоните Mi X бяха пуснати с Android One.

Но това, което се случи по-късно, беше ненадейно. Компанията приключи производството на двете серии след няколко генерации. Mi беше сменена от Mi CC в партньорство с Meitu, само че и тя не устоя дълго. Въпреки че серията Mix се завърна през 2021 година, не е имало правоприемник от 2 години. И въпреки всичко скоро чакаме да го забележим.

Наред с това Xiaomi даже показа lite версии на своята водеща серия Mi. Въпреки че тази гама към момента съществува, най-малко на някои пазари, няма необикновен прогрес.

 Серията Xiaomi Civi 2

След това, през 2021 година, Xiaomi изненада всички с още един опит за налични премиум смарт телефони с дебюта на гамата Civi. За разлика от предходните модели, тези телефони са ориентирани най-вече към женската публика.

Очаква се третото потомство на серията Civi да стане факт по-късно този месец. Ще бъде ли последната? Само Xiaomi знае отговора.

Ограничена наличност и непоследователна продуктова гама

Както евентуално сте забелязали до момента, при Xiaomi няма поредност.

За да накарате потребителите да се доверят на вашата марка, би трябвало да сте поредни с стартирането на продуктите си. В същото време продуктите би трябвало да бъдат самостоятелни и да се разграничават едни от други.

И Oppo, и Vivo следват прецизно тази формула със своите серии Reno и S. Тези две серии се концентрират повече върху дизайна и някои забавни функционалности на камерата. Но най-много – те са поредни от години.

След това се появява факторът наличност. Достъпните първокласни телефони на Xiaomi постоянно са били с лимитирана наличност. Те се пускат единствено на някои пазари и от време на време поредните модели не доближават до районите, в които е дебютирал първият модел.

И най-после, минимум обсъжданият фактор е достъпността. В Индия Oppo и Vivo имат устойчиво офлайн наличие. Те даже си партнират с голям брой банки и компании, с цел да оказват помощ на своите купувачи с финансиране. Същото е ситуацията в Китай и други азиатски пазари.

Но Xiaomi към момента няма опит в това отношение. По-голямата част от таргет аудиторията живее в разрастващите се страни и тези консуматори отделят доста внимание на цената и марката.

Недостатъчно премиум преживяване онлайн

Световният пазар на смарт телефони понижава през последните няколко тримесечия заради слабото търсене в бюджетния сегмент, а пък премиум категорията се разраства. Потребителите са подготвени да харчат повече пари за по-добри телефони.

Изживяването на място има огромно значение за продажбата на скъпи артикули. Например, магазините на OnePlus наподобяват премиум, съвременни са и оферират необикновено преживяване. Те са добре осветени и продуктите в магазина са добре проведени. Дори промоционалните изображения наподобяват доста по-добре от тези на Xiaomi.

Ако самата зона на преживяване не се усеща премиум, клиентите биха ли предпочели да купуват скъпи телефони от тази марка? А на някои пазари Xiaomi към момента не е изчистила името си на евтина марка смарт телефони, с помощта на големия си триумф, обвързван с продуктите Redmi.

С не толкоз положително показване марката губи пазарни дялове в международен мащаб. Някога пазарен водач в Индия, в този момент Xiaomi падна до трето място през последните няколко тримесечия.

Въпреки неуспехите, Xiaomi има капацитет за завръщане

Xiaomi не може да в профил всички тези проблеми незабавно. Промяната на идентичността на една марка лишава време.

Xiaomi стартира 2023 година с обещанието за по-икономично и по-рационализирано продуктово портфолио на основни пазари като Индия. Ще би трябвало да изчакаме още няколко тримесечия, с цел да разберем дали компанията е постигнала задачата си.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР