Потребителите на Фейсбук вече могат да проверяват поне отчасти политическите

...
Потребителите на Фейсбук вече могат да проверяват поне отчасти политическите
Коментари Харесай

"Фейсбук" вече дава повече информация за политически реклами в целия ЕС

Потребителите на " Facebook " към този момент могат да ревизират най-малко частично политическите реклами, които се популяризират в обществената мрежа в България - това демонстрира отчет на Европейската комисия за битката с дезинформацията преди евроизборите.

Основното достижение на " Facebook " за месец март е, че библиотеката за реклами с политическо наличие във " Facebook " и в " Инстаграм " (Ad Library) е налична за потребителите. В нея могат да се търсят реклами по основна дума и по страница и потребителите да видят кой и какъв брой е платил за тях, до кои демографски групи и области в страната са изпратени и какъв брой импресии имат.

Миналата година " Facebook ", " Туитър ", " Google " и няколко други компании подписаха непринуден Кодекс за държание, чиято цел бе да предотврати всеобщото разпространяване на дезинформация (какви са поетите задължения четете тук). От февруари насам Брюксел популяризира месечни отчети за това по какъв начин те извършват обещаното.

" Facebook " заяви за редица подправени профили, отстранени на световно ниво през първото тримесечие на 2019 година, и за прекъсването на осем мрежи за координирано неавтентично държание, произхождащи от Северна Македония, Косово и Русия. В отчета не се показва дали тези мрежи са оказали въздействие и върху консуматори в Европейски Съюз.

" Google " рапортува разбивка по страни членки за отстранените реклами с неточна информация (за България за интервала те са 277, като броят в Европейски Съюз варира от 30 за Люксембург до към 1700 за Великобритания). Библиотеката за реклами с политическо наличие ще бъде налична за потребителите през април, даде обещание също по този начин компанията.

" Туитър " също е разшилила Центъра за бистрота за рекламите си, тъй че към този момент да обгръща и Европейски Съюз (в базата данни може да се прегледа какви промотирани туити е пускал избран акаунт в последните седем дни). От Европейска комисия обаче означават, че липсва съответна информация за новите ограничения за битка със спама и подправените профили, няма и подхванати дейности за възстановяване на контрола над рекламното позициониране.

В взаимно изказване заместник-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип, отговарящ за цифровия обединен пазар, комисарят по въпросите на правораздаването Вера Йоурова, комисарят, отговарящ за Съюза на сигурност, Джулиан Кинг и комисарят по въпросите на цифровата стопанска система Мария Габриел приветстваха постигнатия прогрес.

" Необходими са обаче още механически усъвършенствания, както и продан на методологии и набори от данни за подправените профили, които да разрешат самостоятелна оценка от външни специалисти, проверители на обстоятелства и откриватели. Същевременно буди страдание фактът, че " Google " и " Туитър " към момента не са докладвали спомагателен прогрес във връзка с прозрачността при тематично насочената реклама, т.е. рекламата по тематики, които са обект на горещи разисквания по време на избори. ", споделиха те.

До края на 2019 година еврокомисията ще направи цялостна оценка на първите 12 месеца от влизането в действие на кодекса и в случай че резултатите са незадоволителни, тя може да предложи по-нататъшни дейности, в това число регулаторни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР