Потребителите на Chrome получават опции за пестене на памет и

...
Коментари Харесай

Обновен браузър Chrome пести памет и енергия


Потребителите на Chrome получават варианти за икономисване наизуст и понижаване на потреблението
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл разгласи две значими актуализации на браузъра Chrome: режимите Memory Saver и Energy Save, които понижават надлежно потреблението на RAM памет и сила.

Съвременните браузъри употребяват много памет. Ако за притежателя на настолен компютър с 32 или повече гигабайта RAM това нормално не съставлява необикновен проблем, то може да усложни живота на потребителите на елементарни офис компютри, изключително в случай че доста раздели (табове) са отворени по едно и също време.

Гугъл твърди, че режимът Memory Saver може да понижи потреблението наизуст с до 30%, като слага неактивните табове в хибернация. Те просто ще се презаредят, когато потребителят има потребност от достъп до тях.

Същевременно режимът Energy Saver лимитира фоновата интензивност и проявлението на образни резултати на уеб страници с анимации и видеоклипове, ако равнището на батерията на преносимия компютър падне под 20%.
още по темата
Новите функционалности ще стартират да се популяризират с актуализацията за Chrome версия 108 за Windows, macOS и Chrome OS през идващите седмици. Предвидени са комфортни варианти, в случай че потребителите желаят да изключат “заспиването ” на обособени уеб сайтове или да деактивират изцяло съответните функционалности.

Новината от Гугъл следва известие на Microsoft, че единствено през септември браузърът Edge е привел 1,38 милиарда раздела в режим на заспиване, с цел да спести памет. Според Microsoft, сходна функционалност разрешава на браузъра да употребява 83% от всекидневно изразходваната памет.

Преди две години Microsoft вкара режим, който слага неизползваните табове в “заспиване ” след 30 секунди до 5 минути безучастие, според от настройките. По-рано тази година компанията усъвършенства тази функционалност с стартирането на Edge 100.

Освен това Edge може автоматизирано да понижи потреблението на процесора, в случай че открие, че потребителят игре на компютъра. Появата на сходна функционалност в Chrome е по-значима вест, защото съвсем 70% от компютърните консуматори употребяват този браузър, до момента в който делът на Edge е малко над 11%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР