Потребителите, които прибягват до бързи кредити, рядко съжаляват за това,

...
Потребителите, които прибягват до бързи кредити, рядко съжаляват за това,
Коментари Харесай

Потребителите в България взимат все нови кредити, за да покриват старите

Потребителите, които прибягват до „ бързи ” заеми, рядко съжаляват за това, даже и при неспособност да се оправят с лихвите. Те даже търсят способи да усвоят още заеми, с които да се оправят с в началото изтеглените. По този метод се получава затворен цикъл, характерен за един съответен потребителски кръг – хора, които употребяват " бързи " заеми не при изключителни обстановки, а като общоприет метод за финансиране на непринудено зародили стремежи.

Това са изводите от изследване на компанията за ръководство и събиране на вземания Фронтекс Интернешънъл, създадено за схващане на потребителските настройки и аргументите за изпадане в задлъжнялост.

В търсене на „ бърз “ заем

Според изпълнителния шеф на компанията Лилия Димитрова потребителите, които употребяват " бързи " заеми, могат да се разделят условно на три групи. Първата група са консуматори със относително ниски приходи, за които поражда непредвидена обстановка – от здравно естество, неотложно пътешестване, ремонт на жилището или автомобила, или различен непредвиден и безпланов разход. Тези хора не разполагат със заделени средства и единствената им опция да реагират бързо е да вземат подобен вид заем. Анализът демонстрира, че те се стремят да върнат парите.

Втората група консуматори на " бързи " заеми също са положителни платци, които търсят бързо утвърждение и са подготвени да платят по-високата рента след това.

В третата група влизат хора с ниски приходи, само че те нямат и нужната финансова просвета. Те са наясно, че приходите им не дават отговор на сумите за покриване на месечните вноски от заема, което ги лишава от действителната опция да се оправят със заема. Те обаче не подхващат ограничения, а теглят поредност от заеми, установяват във Фронтекс Интернешънъл.

Повече информация

Лилия Димитрова предлага да се вземат ограничения за увеличение на финансовата просветеност на някои обществени групи, както и на българите като цяло. По думите ѝ, обрисува се и друго потребителско държание, което води до висока задлъжнялост и ниска плащаемост по заемите.

“Много от нас купуват артикули на погашение. Но при някои клиенти съществува деформиране в потребителското схващане, че качеството на стоката, която са закупили, и заемът за нея са в права пропорция. Ако стоката се скапе или счупи, клиентите считат, че имат морално съображение да спрат да заплащат дължимата сума ”, разяснява специалистът и споделя, че това съставлява компликация при по-дългосрочните заеми, защото множеството артикули – най-често бяла или черна техника, рядко се повреждат в границите на две години, какъвто е общоприетият период за покриване на вноските за погашение на стоката.

Често потребителите се постанова да изплащат артикули, които не употребяват – нормално спомагателни придобивки към към този момент подписани контракти. Това е най-обичайно при мобилните оператори, показват от компанията за ръководство и събиране на вземания.

Тя изясни, че измежду „ проблематичните ” платци съгласно изследването се подреждат и тези, които имат опция, само че умишлено отхвърлят да платят дълга си. „ Това, несъмнено, е краткотрайно. В даден миг те вземат решение да се възползват от нов кредитен или лизингов артикул, а информацията в Централния кредитен указател (ЦКР) е един от главните фактори за утвърждение ”, споделя Dимитрова.

Потребителски неточности

Според изследването субективните фактори като потребителски неточности или слаба финансова просвета са единствено част от компликациите при събирането на задълженията. В разбора си компанията подрежда типовете заеми съгласно компликацията на събирането. Експертите настояват, че практиката демонстрира, че потребителите всеобщо заплащат първо ипотеката, а след това всичко останало. “Те са виновни към този разход, само че изпаднат ли в неспособност да се издължат при него, решенията към този момент не са по този начин лесни ”, счита Димитрова.

Друг образец за компликации при събирането на непогасени „ бързи ” заеми за някои клиенти е съществуването на няколко сходни заема, а постоянно те са без непрекъснат трудов контракт, което ги прави недосегаеми за запор или правосъдни дейности.

От компанията за ръководство и събиране на вземания осведомят, че кредитните карти са различен тип обвързване, което се събира мъчно, поради слабото познаване на този вид артикул. Много консуматори не схващат вярно изискванията за използването на пластиката – да вземем за пример, че лихвата е на месечна, а не на годишна база, както и какъв е срокът на гратисния интервал. Немалко са и потребителите, които са получили кредитна карта като бонус към различен банков артикул. След изплащането му те би трябвало да закрият картата, защото в противоположен случай се натрупат такси за поддръжка. Това неведение е честа причина за задлъжняване, което всекидневно изненадва потребителите.

Клиенти с просрочия

От компанията разпознават четири вида клиенти с просрочия – тези, които желаят и могат да платят, други, които желаят да платят, само че не могат, трети – могат, само че не желаят да се издължат, а четвърти – не желаят и не могат да върнат дълга си.

В категорията „ могат, само че не желаят ” най-често попадат младите консуматори, които не смятат, че сходни заплащания са им приоритет. В групата на тези, които имат предпочитание да се издължат, само че не и опция да го създадат най-често попадат хората в пенсионна възраст. /investor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР