Потребителите имат право да задържат плащане към търговец, докато не

...
Потребителите имат право да задържат плащане към търговец, докато не
Коментари Харесай

Проверяваме с телефона дали ни дават истински касови бележки

Потребителите имат право " да задържат заплащане към търговец ", до момента в който не получат фискален бон, напомнят от Националната организация за приходите, като се базират на измененията в Закона за Данък добавена стойност. 

Чрез мобилното приложение на Национална агенция за приходите, който всеки може да изтегли на телефона си, има опция за инспекция на истинността на платежния документ. 

За да ревизират дали фискалните бонове, които търговците им издават, са същински или подправени, е належащо потребителите да сканират отпечатания на бележката QR код, изясняват от Национална агенция за приходите. Приложението демонстрира кодираните в него стойност на покупката, дата, час и номер на касовата записка и фискалната памет на касовия уред. Клиентът може да съпостави дали данните в бележката и мобилното приложение съответстват или се разграничават. Ако има разлика, мобилното приложение разрешава пряк контакт с Национална агенция за приходите по телефона за сигнализиране за подправена касова записка. 

" Освен това, те имат право да задържат заплащането към търговеца, до момента в който не получат платежния документ. Тази смяна е за да противодейства на укриването на доходи и нелоялната конкуренция, както и да подсигурява потребителските права, които носи съществуването на касова записка ", разясняват още от приходната организация. 

Касовата записка е нужна и за подмяна или връщане на закупен продукт, ако потребителят разполага с такова право, произлизащо от закон или от авансово стихотворец от търговеца ангажимент. 

Близо 200 000 консуматори всекидневно ревизират дали касовите бележки, които търговците им издават, са същински или подправени. Те са свалили на устройствата си мобилното приложение на Национална агенция за приходите – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. Чрез него през 2023 година са тествани над 250 000 бележки, а от началото на тази година те са повече от 20 000 и нито една не е била подправена. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР