Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи за

...
Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните напоследък платформи за
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: По-внимателно при покупки от платформите за пазаруване. Ето какви са опасностите

Потребителите да бъдат по-внимателни с все по-актуалните в последно време платформи за
извършване на покупки през интернет, с цел да не станат жертва на измами или нелоялни практики. За
това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в Новините на ТВ+.

„ Тук не става въпрос за онлайн магазин, от който регистриран търговец продава определена група артикули и Вие си купувате непосредствено от него по интернет. А за платформа, която се управлява от админ и в нея всеки би могъл да се записва и да предложи на вниманието на потребителите разнообразни артикули и услуги – нови, използвани, препродавани и така нататък ”, изясни Маргаритов.

„ Трябва да се внимава, тъй като Вие може да видите едно и също нещо на фрапантно разнообразни цени, само че да се окаже, че този, който Ви го предлага доста по-евтино, или е употребявал въпросната стока и тя към този момент не е в необходимото положение, или се пробва да Ви измами, добави той.

И разясни: „ Когато си направите регистрация в такава платформа и наблюдавате дадена стока, по-късно някой да проследи този Ваш интерес и да Ви върне имейл с сякаш по-изгодна оферта, като целта всъщност бъде да преведете едни пари някъде и този привиден търговец да изчезне. ”
Маргаритов осведоми, че предлагащите артикули и услуги през платформите също са
длъжни да дават свои координати за връзка и потребителите следва да се обръщат към тях за въпроси преди покупката, само че и при възможен проблем след това. „ Хубаво е да се контактува, както с предлагащите артикули и услуги през платформата, по този начин и със самите администратори, тъй като те имат интерес при тях да няма мними търговци или такива с некоректно държание и могат да вземат ограничения за това да бъде изчистено съответното „ оборудване ” за онлайн търговия от такива оферти ”, сподели още ръководителят.
По думите му в последните две години нарушаванията понижават на до 10% при растеж на
осъществяваните инспекции до 35 000 – 40 000 на годишна база.
„ Статистиката демонстрира, че българските консуматори стават все по-информирани и склонни да си търсят правата. Все още не сме достигнали средноевропейското равнище, само че тенденцията определено е такава – повече хора, които реагират и по-малко случаи, в които се наблюдават нелоялни търговски практики. Тази наклонност, съгласно мен, е реалност и благодарение на това, че има опция за сезиране и на европейски организации, и на все по-активния и у нас неправителствен бранш, както и на институциите ”, коментира Маргаритов във връзка новия видеоклип, който Европейската комисия и Световната търговска организация разпространиха, с цел да припомнят на жителите за техните права като консуматори.

„ Все още несъмнено КЗП е най-търсената институция от консуматори във връзка с проблеми, които те имат във връзка неточно държание на търговците. Ако тази
симбиоза продължи да работи по същия метод, ще даде опция още по-добре да се
почувства българинът като европейски жител и консуматор ”, добави Маргаритов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР