Потенциалното прекъсване на доставките на много суровини в резултат на

...
Потенциалното прекъсване на доставките на много суровини в резултат на
Коментари Харесай

Титанът

Потенциалното спиране на доставките на доста първични материали вследствие на войната в Украйна сложи във фокуса и един от металите, който е необятно употребен в автомобилната промишленост, самолето- и корабостроенето. Става дума за титана , който се добива в огромни количества точно в Украйна.

Процесът за рандеман на исполин е двустепенен. Първоначално от титанови руди като илменит, левкоксен и рутил се извлича така наречен титанова гъба, която след това се преработва в метал. От по този начин добития метал към този момент могат да се създават разнобразни сплави и детайли с индустриално предопределение.

Най-големият производител в света на титанова гъба е Китай. През предходната година азиатската страна е добила 57 % от световния й размер или 210 000 тона, сочат данни на Геологическия топографски институт на Съединени американски щати. 

В класацията следват Япония със 17 % и Русия с 13 %. Казахстан е създал 16 000 тона, а Украйна - 3700 тона. 

Макар и Русия да е трета в класацията, нейните находища на титанови руди са ниски и страната разчита на импорт за производството си на титанова гъба.

През 2021 година отново по данни на американския геологически институт точно Украйна е била водещ източник на титанови руди за съветската промишленост , следвана от Виетнам, Мозамбик и Казахстан. Страната е добила 525 000 тона титанови руди, като множеството от тях са били изнесени в Русия.

Макар и Китай да е водещ производител на титанова гъба, страната е и водещ вносител на тази суровина. По данни на консултантската компания CRU през 2021 година Китай е внесъл 16 000 тона титанова гъба, което е с 6000 тона повече от 2020 година Съединени американски щати са втори също с към 16 000 тона, което е спад с 3000 тона по отношение на 2020 година

Най-големият експортьор през 2021 година на титанова гъба за Китай и Съединени американски щати е била Япония - 8000 и 14 000 тона надлежно.

Възстановяването на строителството и самолетостроенето през годината е довело до скок на търсенето на исполин, показват от CRU. Ограничените доставки са довели и до повишение на цената, като от декември до момента тя е скочила с близо 9 % до 9 $ за кг.

Титанът е необятно употребен в авиоиндустрията за произвеждане на криле, перки и турбинни дискове, в корабостроенето се влага в изработката на кораби и подводници, а в автомобилостроенето - за съставни елементи при моторите с вътрешно горене.

В химическата промишленост титанът предлага отбрана от „ отмалялост “ на метала или напукване, титанова тел се употребява за повишение на сигурността и надзор на температурата в разнообразни мотори, а в спорта от исполин се вършат глави на стикове за голф.

Титанът се употребява и в стоматологията за произвеждане на импланти, защото плътността му е сходна на тази на човешките кости.

Титанът е относително публикуван и съставлява към 0,6 % от масата на Земята. Той е корав, крепък и лек метал, извънредно непокорен на разяждане. Здрав е колкото стоманата, само че е 45 % по-лек.

Засега главният съветски производител на исполин и титанови сплави - ВСВПО-Ависма, който е и най-големият в света, не попада под ударите на западните наказания. Той доставя с исполин най-големите международни самолетостроители „ Боинг “ (Boeing) и „ Еърбъс “ (Airbus).

Изключването от системата СУИФТ на седем съветски банки, както и ограничението на комерсиалното мореплаване от и до Русия може да сътвори проблеми и с доставките на исполин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР