Потенциално опасни и дори канцерогенни вещества като пестицида глифозад са

...
Потенциално опасни и дори канцерогенни вещества като пестицида глифозад са
Коментари Харесай

Опасни химикали откриха в памперси във Франция

Потенциално рискови и даже канцерогенни субстанции като пестицида глифозад са открити в бебешки пелени за еднократна приложимост във Франция. Правителството съобщи, че производители и търговци би трябвало да отстранят от пазара рисковите вещества до 15 дни.

Изследване на френската организация по околна среда е засякло в еднократните пелени химически субстанции над безвредните нива. Констатирани са бутил-фенил метил-пропионал, употребен в козметиката, някои ароматни въглеводороди и глифозат, прилаган против вредители в селското стопанство. Всички те съставляват евентуална заплаха. Няма непосреден риск за детското здраве, само че приоритет е да се вземат защитни ограничения, подчертаха управляващите.

Около 4000 еднократни пелени се употребяват през първите три години на детето, означи френският надзорен орган. Глифозад се продава в десетки страни, представители на Евросъюза не одобряват, че има канцерогенно деяние. Употребата му във Франция би трябвало да бъде прекъсната до три години, само че за фермерите се прави изключение при неявяване на задоволително надеждни други възможности в земеделието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР