Потенциална военна операция на Турция в Североизточна Сирия срещу кюрдските

...
Потенциална военна операция на Турция в Североизточна Сирия срещу кюрдските
Коментари Харесай

САЩ предупредиха Турция, ще спрат всеки опит за военна операция в Сирия

Потенциална военна интервенция на Турция в Североизточна Сирия против кюрдските бойци ще бъде неприемлива, съобщи новият началник на Пентагона Марк Еспър, като добави, че Вашингтон ще попречи на всяко едностранно навлизане, съобщи Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Турция договаря със Съединени американски щати за вероятно основаване на " зона за сигурност " в регионите, следени от американците в Северна Сирия. Турция желае в тази зона да няма наличие на сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/, които Анкара преглежда като терористична организация, обвързвана с " Кюрдската работническа партия /ПКК/.

През последните дни Анкара съобщи неколкократно, че в случай че американските оферти не са удовлетворяващи за нея, тя ще предприеме опрерация в Сирия, с цел да откри сама тази зона за сигурност.

Ние считаме, че всяко едностранно деяние от тяхна страна ще бъде недопустимо, предизвести Еспър в самолета на път за Токио в границите на обиколка в Азиатско-Тихоокеанския район.

Това, което ние се опитваме да създадем, е да реализираме с тях договореност, която дава отговор на техните безпокойства, добави американският министър на защитата.

Турция възобнови през вчерашния ден апела си към Вашингтон да спре поддръжката си за Сирийските демократични сили /СДС/, които се сражаваха дружно със Съединени американски щати против " Ислямска страна " в Сирия. Сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа /СЗН/ имат преобладаващо присъединяване в състава на Съюз на демократичните сили.

" Ние чакаме от Съединени американски щати да отговорят позитивно на нашия апел да спрат съдействието " със сирийските кюрди, съобщи през вчерашния ден турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че Турция ще предприеме военна интервенция против СЗН на изток от р.Ефрат.

Еспър напомни, че " Ислямска страна " остава дейна в региона, макар че е изгубила територията, която контролираше в Северна Сирия и Ирак.

Освен това Сирийските демократични сили държат под защита хиляди локални и задгранични джихадисти в Северна Сирия и кюрдите, които се опасяват да не бъдат изоставени от Запада, предизвестиха, че не биха могли да продължат да ги държат, в случай че бъдат атакувани от Турция.

Ние нямаме никакво желание да ги изоставим, увери Еспър. Това, което ще създадем, е да попречим на едностранни нахлувания, които ще опонират на ползите, които споделяме - Съединени американски щати, Турция и Сирийските демократични сили, във връзка с Северна Сирия, уточни Еспър.

Според информации в турския щемпел договарянията сред Съединени американски щати и Турция срещат спънка по въпроса за дълбочината на " зоната за сигурност ". Анкара упорства тя да е с дълбочина 30-35 километра, което е повече от предлаганото от Вашингтон. Освен това Турция желае сама да реализира надзор над зоната.

Еспър изнъкна, че договарянията по въпроса не престават.

Ние отбелязахме прогрес по някои от най-важните точки, сподели американският министър на защитата, без да прецизира. Ние ще продължим нашите полемики и аз съм уверен, че ще намерим в точния момент решение, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР