Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност,

...
Потенциален инкубатор на терористична заплаха за Европа - такава опасност,
Коментари Харесай

Балканският миграционен път крие опасност от терористични заплахи

Потенциален развъдник на терористична опасност за Европа - такава заплаха, съгласно италианското разузнаване, съставляват Балканите, в частност балканският миграционен път, по който противозаконни мигранти минават, с цел да доближат до Европа, написа италианското издание " Темпо ". Предупреждението италианското разузнаване е отправило още преди две години. То приказва за същинска джихадистка вселена, която по време на войната в Сирия е " произвела " над 1000 бойци, потеглили от балкански страни, с цел да се включат в редиците на организацията " Ислямска страна ". От тези близо 1000 души към 45 % са се върнали вкъщи и до през днешния ден съставляват мотив за безпокойствие, че биха могли да популяризират религиозния радикализъм, а и освен него, показва изданието. 
Прочетете още
Италианското разузнаване насочва вниманието си върху профила на тези задгранични бойци, които съставляват възможни вектори на риска за европейската и италианската сигурност. 

Но рисковете не произтичат единствено от това. През 2015 година навръх Балканите са били разпознати минимум 20 терористични кафези, дейни в набирането и подготовката на задгранични бойци в Косово, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора и Албания, съгласно информация на Института за интернационалните политически проучвания, представена от " Темпо ".

Тази нагледно казано вселена е формирана най-вече от салафитски и уахабитски групи, измежду които се открояват организации, настоящи в Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Понастоящем, съгласно анализите на европейски разследващи служби, този брой е останал неизменен. Въпреки че в Сирия и Ирак размерите на ИД към този момент са намалели и тази организация е остатъчна действителност, радикализираните лица на Балканите ще продължат да оказват опозиция, написа изданието.

Нещо повече, съгласно италианските сътрудници 007 " значителните характерности на джихадизма на Балканите се дефинират от транснационални и междуетнически мрежи, които неведнъж имат европейски връзки, измежду които би трябвало да бъде откроена по този начин наречената организация " Лъвове на Балканите ". Въпросната мрежа съставлява детайл от тактиката на ИД, ориентирана към подсилване на периферните й разклонения за предприемане на офанзивни дейности, показва изданието, като се базира на мнението на разузнавачите.

Има заплаха тези радикализирани детайли да обхванат в Европа или да спомогнат за проникването в Европа на рискови лица посредством миграционния поток по балканския миграционен път, предизвестяват разузнавачите. Този риск е съответен. 

Само през 2022 година по балканския миграционен път са минали  около 145 600 души. Докато през първите осем месеца на 2023 година, съгласно данни на Фронтекс, по този миграционен път са минали 52 200 противозаконни мигранти. 

По този миграционен път, който потегля от Турция и от Гърция и стига до италиано-словенската граница, минават главно пакистанци, бангладешци, афганистанци, индийци и непалци, само че има и северноафриканци. " Тази разнородност - изяснява италианското разузнаване - подхожда на една също толкоз разнообразна престъпна действителност, формирана основно от микрогрупи и самостоятелни медиатори с невисок учредителен профил, които улесняват прехвърлянето на мигранти по обособени лимитирани направления. " Морфологичните " характерности на миграционния маршрут, който е напълно сухоземен, разрешават на противозаконните мигранти да го изминават от време на време даже независимо и с по-ниски разноски, без да се постанова безусловно да се обръщат към трафиканти. В Сърбия, която дружно с Босна и Херцеговина е главният възел на този маршрут, наличието на трафиканти от страните на мигрантите освен благоприятства миграционния поток, само че и основава неофициална стопанска система, която постоянно е източник на прехранване за по-бедните пластове от локалното население ", добавя разузнаването.

Европа в последните години се опита да ръководи миграционния поток от балканския миграционен път чрез серия от действия, съобщи Българска телеграфна агенция. Освен съглашението с Турция, подписано през 2016 година, в интервала 2021 година и  2022 година Европейски Съюз поддържа дейности, свързани с битката с противозаконната миграция на обща стойност 201,7 милиона евро, употребявани в границите на предприсъединителните механизми за стратегии, ориентирани за увеличение на потенциала за ръководене на миграцията в района и ръководството на границите. Но всичко това не понижава ежедневния поток от мигранти на италиано-словенската граница. А в същото време си остава неизменен рискът, обвързван с " локалния " тероризъм, обезпечил на ИД максимален брой задгранични бойци. Някои от които се завърнаха вкъщи след разпадането на самопровъзгласения халифат на ИД  и в този момент от родните си места прокарват джихада, отбелязва изданието.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР