Потърсихме отговорите на тези въпроси от отговорните институции. Обърнахме се

...
Потърсихме отговорите на тези въпроси от отговорните институции. Обърнахме се
Коментари Харесай

Чипирането на домашите любимци – бизнес или борба с бездомните кучета?

Потърсихме отговорите на тези въпроси от виновните институции. Обърнахме се към БАБХ, Столична община, Оперативна програма „ Екоравновесие “ и „ Четири лапи “.

Прехвърляне на топката

Според Закона за ветеринарномедицинската активност всяко куче, което е записано, би трябвало наложително да е с подложен микрочип. Освен пари за ветеринарите, това би трябвало да донесе стабилен доход в бюджета.

Оказва се, че откакто кучето се чипира, следва регистрацията на неговия чип в системата на Българската организация по сигурност на храните. Тя започва при започване на 2012-а. И до ден сегашен тази система обаче работи единствено на локално равнище и не е обвързвана с тази на отрасловите организации в Европейския съюз. За прословутата система ВетИС попитахме Българската организация по сигурност на храните. От там трансферираха топката към общините и ветеринарните лекари. Оказва се обаче, че не всяка община поддържа такава система, а по закон би трябвало да го прави. От БАБХ ни обясниха още, че тяхното обвързване е да ревизират дали общините и ветеринарните лекари вкарват нужната информация в така наречен система ВетИС. Ако не го вършат надлежно общините биват глобени. И още нещо – Агенцията следи единствено и само здравния статус на домашния ни любим.

Столична община замълча

Според в Столична община има 10 354. Много или малко са това, оставяме размишленията на вас, тъй като от Столична община по този начин и не получихме формален отговор на отправеното от нас питане. Също по този начин не е ясно кои и по какъв начин реализира контрола.

По автентичен случай

Много от столичаните въобще не записват домашните си любимци в Общината. Собственик на куче споделя пред Фрог неговия преден конфликт с действителността. Отива в районната данъчна работа с концепцията да записва кучето си, към този момент с цялостен набор от ваксини плюс „ задъжителния “ чип. Знаете по какъв начин е по тези институции – като на седянка. Завързват се диалози с познати и непознати. От 30 индивида на опашката нито един не знае, че съществува такова животно като „ регистрация на домашните любимци “, някои от хората даже признават, че имат куче, само че за първи път чуват за такова нещо. Явно някъде се къса нишката… От тук следва и въпросът откакто никой от тези 30 индивида на опашката в данъчното не знае, че би трябвало да заплаща налог за домашния си любим, дали въобще го чипира? Май всичко е оставено на съвестта на хората…

За смисъла от чипиране

Свързахме се с Фондация „ Четири лапи “. Попитахме ги за смисъла и изгодите от чипирането. На въпросите ни отговори доктор Надежда Мечева, шеф на ветеринарната клиника на „ Четири лапи “ в Банкя. Тя е безапелационна, че посредством микрочипирането се предотвратява изхвърлянето на домашни кучета на улицата, които са главният източник на нови безстопанствени животни. Тенденцията в столицата е, че популацията на безстопанствени кучета понижава и застарява за сметка на популацията от безстопанствени котки, която се усилва. По думите й процесът по чирипане се управлява на общинско равнище от контролните органи в съответното обитаемо място. На доктрина това звучи вярно, само че на процедура наподобява нещата не стоят тъкмо така…

Що се отнася до смисъла на чипирането на домашни любимци, доктор Мечева изясни:

„ Собствениците на кучета – домашни любимци, навършили 6-седмична възраст, наложително ги показват на ветеринарен доктор, който упражнява ветеринарномедицинска процедура, за издаване на паспорт по пример и осъществяване на ветеринарномедицински операции – имунизация и обезпаразитяване. При навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен период от придобиване на куче над тази възраст, притежателят наложително го записва при ветеринарен доктор. При регистрацията на кучето – домакински любим ветеринарният доктор слага инжектируем транспондер /чип/. Идентифицирането на домашните куче обезпечава по-голяма сигурност при положение на загуба или кражба и усилва възможностите за намиране. Всеки инжектируем транспондер съдържа в себе си неповторим код, посредством който може да се разпознава животно при положение на гибел. Информацията за всяко едно разпознато животно и данни за неговия притежател се вкарват в единната осведомителна система към БАБХ. Достъп до нея имат всички ветеринарни лекари който упражняват ветеринарно здравна процедура както и контролните органи от БАБХ. Без подложен идентификатор кучето няма да може да минава и гранични пунктове на страната “.

Чипирането на кучета – бизнес или битка с бездомните кучета

„ Микрочипиранете е единственият способ за трайна идентификация на бездомните и домашните кучета и котки. Идентификацията на домашните и бездомните животни е наложителна по закон и това никога - не може да се сметне за бизнес “, твърди ветеринарният доктор.

Отговорността на първо място

Преди да дадем дом на един опашатко е хубаво да се срещнем с всичко, което ни чака, в това число и с процедурите по регистрация и чипиране. А още по-важно е за обмислим добре дали можем въобще да се оправям с развъждането му, тъй като това в действителност е отговорност.

Кучетата са най-хубавите другари на индивида. Всички желаеме такава любов, само че заслужаваме ли в действителност толкоз положителни другари?

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР