Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ

...
Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на индивидуална помощ
Коментари Харесай

Порожанов: Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

Пострадалите пчелари ще получат обезщетените под формата на самостоятелна помощ de minimis. Компенсация ще има за всички, чиито документи са окомплектовани – подадена тъжба, формиран констативен протокол и взети проби за определяне повода за смъртността при пчелите. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на Консултативен съвет по пчеларство. Той посочи, че следва калкулация на точния размер на помощта. След това тя ще бъде гласувана на съвещание на Управителен съвет на Държавен фонд „ Земеделие “.

По време на съвещанието се взе решение за промени в нормативните документи, които касаят бранша. Стигна се до консенсус за промени Наредба № 13 за ограниченията за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне и методите за осъществяване на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни действия. В рамките на една седмица пчеларите би трябвало да подадат своите оферти, които работна група да разиска и заключи. Ще се разпишат процедурни правила, с цел да се знае какъв е редът за взимане на проба, по какъв начин се открива нарушаването. След това ще се извърши образование на чиновници от всички 28 области в страната, с цел да се избегне рухването на актове в съда.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов посочи, че при положение на подозрение за всеобщо натравяне, пробите ще се поемат за сметка на Българската организация по сигурност на храните. Тези проби имат арбитражна стойност и могат да се употребяват като материално доказателство в съда. В дълготраен проект се планува дооборудване на лаборатория на БАБХ в Пловдив, тъй че да не се употребява единствено за проучвания на растения, само че и за пчели.

„ Важно е да се реализира баланс сред ползите на хората, които се занимават с производството на разнообразни култури и тези, които се занимават с развъждането на пчели, т.е. да намерим това златно сечение, тъй че двата бранша да не си пречат един на различен, а в противен случай “, безапелационен бе заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент доктор Янко Иванов.

По думите му няма несъгласие сред земеделските производители и пчеларите – и едните, и другите желаят да има бистрота и всичко да е ясно и по разпоредбите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР