Пострадалите от картели и от прекомерни надценки граждани и фирми

...
Пострадалите от картели и от прекомерни надценки граждани и фирми
Коментари Харесай

Право на обезщетения за пострадали от картели прие на първо четене парламентът

Пострадалите от картели и от несъразмерни надценки жители и компании да могат да предявяват цивилен искове за компенсации поради породените вреди и пропуснати изгоди поради картелни съглашения, одобри Народното събрание в четвъртък, откакто одобрина първо четене измененията в Закона за защита на конкуренцията, импортирани от Министерския съвет. С тях се ползват европейски условия и се регламентира претендирането пред съда за претърпени вреди при открити практики, нарушаващи разпоредбите на конкуренцията.

Това ще разреши на потребителите за търсят обезщетения от компании участнички в картели при положение, че Комисията за защита на конкуренцията е постановила с решение, че подобен има, а Върховният административен съд е удостоверил решението, да завеждат искове по Гражданско-процесуалния кодекс.

Така компаниите от картела, съгласно своето присъединяване в него, ще са длъжни да платят обезщетение на потребителите по отношение на ситуацията, в което би бил клиентът, в случай че не е било осъществено антитръстовото нарушаване. Също по този начин жители и компании ще имат право на обезщетения за пропуснати изгоди дружно с лихвите за интервала от осъществяването на злоупотребата.

Уреждат се и сходни дейности при определяне на противозаконна надценка в предлаганите на жителите артикули или купуваните от снабдители, както и опцията за искания от страна на съучастници в картел един към различен посредством подаване на регресивни искове.

Претенциите на пострадалите обаче би трябвало да са подкрепени с доказателства, като такива ще са касови бележки и фактури за покупко-продажбите. Предвижда се и опция за извънсъдебни съглашения по искове от пострадали от картели и надценки

За превъзмогване на компликациите при доказване на антитръстови нарушавания се предлага влезлите в действие решения на Комисия за защита на конкуренцията да имат обвързваща мощ за гражданския съд по отношение на обстоятелството на осъществяване на нарушаването и установяването на нарушителя, както и да се основат правила, улесняващи достъпа на повредените лица до доказателства, в това число и такива, събрани в производството пред Комисия за защита на конкуренцията. Предвижда се и опцията гражданският съд да постанова санкции, в случай че компания от картела откаже достъп до доказателствата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР