Постоянни смущения в навигационните сигнали в Източна Европа са засегнали

...
Постоянни смущения в навигационните сигнали в Източна Европа са засегнали
Коментари Харесай

Множество самолети бяха засегнати от мистериозно заглушаване на GPS в Европа

Постоянни разстройства в навигационните сигнали в Източна Европа са засегнали повече от 1600 самолета - в това число цивилен самолети - за по-малко от два дни, защото разстройствата засягат въздушното пространство към Балтийско море.

Заглушаването, траяло малко под 48 часа, е засегнало 1614 самолета, доста от които са цивилен, летящи към Балтийския район в Източна Европа, съгласно разследващ отчет с отворен източник, който постоянно следи за разстройства в GPS.

Planes hit by mystery GPS jamming across Europe
— Newsweek (@Newsweek)
Първоначалната карта, оповестена от акаунта, демонстрира обширни разстройства в Полша и Южна Швеция при започване на съботния ден. Следваща карта демонстрира, че разстройствата са лимитирани до обширни региони в Северна Полша.

Самолети, летящи наоколо до Балтийския район и няколко страни от НАТО в Източна Европа, оповестяват за разстройства в GPS сигналите си. Намесата в сигналите на Глобалната система за позициониране (GPS) и по-широките световни навигационни сателитни системи (ГНСС) може да обърка пилотирани или безпилотни въздухоплавателни средства или да накара навигационните им системи да считат, че се намират на друго място.

За увеличението на GPS разстройствата в Източна Европа през последните месеци се упрекват заглушителите в съветската Калининградска област - ексклав, ситуиран сред членовете на НАТО Полша и Литва, който служи за база на един от огромните военноморски флоти на Русия.

В понеделник обществено наличните данни за следене на разстройствата в GPS са с високи равнища на разстройства, съсредоточени съвсем напълно в североизточна и северозападна Полша.

European planes struck by mystery GPS jamming
— Metro (@MetroUK)
Смята се, че Русия разполага със обилни запаси за радиоелектронна битка (ЕБВ) в Калининград.

" Руските въоръжени сили разполагат с необятен набор от военно съоръжение, предопределено за разстройства на ГНСС, в това число заглушаване и подправяне, на разнообразни дистанции, с друга дълготрайност и активност " , съобщи пред Newsweek по-рано този месец чиновник на защитата на Литва.

Уменията на Русия да употребява електронна война са " много мощни ", съобщи в края на януари военачалник Мартин Херем, който управлява отбранителните сили на Естония. Шведският подполковник Йоаким Паасикиви съобщи пред шведски медии през същия месец, че счита намесата в GPS за резултат от " съветски действия за оказване на въздействие или по този начин наречената хибридна война ".

Неназовани водачи обявиха пред Forbes по-рано тази година, че са почнали да изключват GPS навигацията, когато минават наоколо до Балтийско море и заобикалящите го страни, в интерес на други системи, като да вземем за пример инерциалната навигация.

Инциденти са регистрирани и в Близкия изток. OPS Group, колектив от водачи и диспечери, съобщи, че " самолетите са подложени на офанзиви с подправени GPS сигнали, което бързо води до цялостна загуба на навигационни качества " в района.

Commercial Planes Hit By GPS Jamming, Spoofing Across Europe: Report
— NDTV (@ndtv)
" Това не е обичайното заглушаване на GPS " , съобщи групата. " Тези последни известия са за подправяне на GPS - и даже тогава не наподобяват на нищо, което сме виждали преди. "

Служител на полското министерство на защитата съобщи по-рано пред Newsweek, че съветското заглушаване и подправяне на информацията към Балтийско море има за цел да посее " атмосфера на опасност и възприятие за беззащитност в обществото " .

Вижте видеото от архива ни за това как 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР