Постоянен поток от кораби пренася зърно и метали от Украйна

...
Постоянен поток от кораби пренася зърно и метали от Украйна
Коментари Харесай

Постоянен поток от кораби за зърно и метали от Украйна по новия черноморски маршрут

Постоянен поток от кораби придвижва зърно и метали от Украйна месец, откакто първият транспортен съд отплава през новия черноморски корабен кулоар макар съветските закани, оповестява БНР.

Повече от 30 кораба са дебаркирали в пристанищата в региона на Голяма Одеса, откогато коридорът влезе в действие в средата на септември, демонстрират данни за следене на кораби, с които разполага организация Блумбърг. Техните товари включват към един милион тона зърно, сподели по-рано тази седмица Дмитро Соломчук, народен представител от комисията по земеделие на украинския парламент.

Това демонстрира, че рисковият залог от страна на Киев не е просто алегоричен, като Украйна си възстановява част от контрола върху търговията от своите черноморски пристанища, показва Блумбър.

Украйна откри своя краткотраен маршрут от пристанищата в Голяма Одеса, откакто Русия излезе през юли от договорката за безвреден кулоар, подкрепена от Организация на обединените нации и Турция. Първоначално корабособствениците се притесняваха да вършат бизнес в този район, защото Русия заплаши да третира всички кораби, които плават към Украйна, като евентуално пренасящи оръжия.

И въпреки всичко, до момента в който броят на корабите по новия маршрут пораства, присъщите опасности остават непроменени.

" Все още е рисково и доста рисковано. Този нов различен кулоар ще усили износа на Украйна, само че какъв брой значим ще бъде, дано забележим ", сподели генералният шеф на компанията Ukragroconsult Сергей Феофилов.

В сряда президентът Владимир Путин сподели по време на визитата си в Китай, че съветски изтребители МиГ-31, оборудвани с ракети " Кинжал ", ще патрулират в неутралните води на Черно море, само че без да прецизира задачата на това решение.

Украинските фермери са в разгара на жътвата и макар войната реколтата е по-голяма от предстоящото, което прави износа в актуалното време жизненоважен. Дмитро Соломчук сподели за Блумбърг, че страната ще се сблъска с рецесия в съхранението на зърно в границите на няколко седмици, в случай че не се реализират такива експортни транспорти.

32-та кораба, които са посетили пристанищата на Украйна през месеца след 16-и септември, са имали общ потенциал от към 1,4 милиона тона, демонстрират калкулации на Блумбърг, употребяващи данни на Marine Traffic. Това би било сходно на размера на доставки през подкрепяния от Организация на обединените нации и Турция кулоар през първия месец, в който той оперираше, само че към момента съставлява единствено една трета от размерите, минали през този маршрут, когато той работеше най-ефективно.

Блумбърг отбелязва, че корабите към този момент внимават да плават по-близо до крайбрежията на членките на НАТО България и Румъния, с цел да понижат рисковете. Някои плавателни съдове, употребяващи новия маршрут, са изключили своите сигнали за местонахождение, до момента в който доближават черноморските пристанища, демонстрират данни от следене на кораби.

Според данните, минимум девет от корабите, дебаркирали в черноморските пристанища на Украйна, са били Panamax, които са измежду най-големите кораби, транспортиращи зърно в международен мащаб, показвайки, че някои притежатели на кораби са подготвени да рискуват да изпратят по-големи и по-скъпи кораби в Украйна макар евентуалната заплаха.

Освен реколтата, корабите са превозвали и артикули като желязо. Първоначалният кулоар на Организация на обединените нации позволяваше единствено транспорт на зърно, хранителни артикули и торове, припомня Блумбърг.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР