Постоянен или временен е инфлационният натиск? От началото на 2021

...
Постоянен или временен е инфлационният натиск? От началото на 2021
Коментари Харесай

Определящите фактори за инфлацията в страните членки на Черноморската банка за търговия и развитие


Постоянен или краткотраен е инфлационният напън?

От началото на 2021 година инфлацията се увеличи както в развитите, по този начин и в разрастващите се стопански системи. В някои страни тя доближи най-високите равнища за последните десетилетия. Доскоро упованията измежду политиците в развитите стопански системи бяха, че инфлационният напън е краткотраен и инфлацията ще се върне към целевите лихви на централните банки в средносрочен проект. Повишената инфлация обаче се задържа към този момент няколко месеца. Освен това бързото разпространяване на Омикрон разновидността на COVID-19 в допълнение ускори несигурността по отношение на евентуалното влияние на пандемията върху цените на суровините и забавянето на доставките. В резултат на това упованията за това какъв брой дълго ще продължи инфлационният напън започнаха да се трансформират.

Дали инфлацията е непрекъснато или краткотрайно събитие е значим въпрос, защото ще наложи разнообразни политически отговори в напредналите и разрастващите се стопански системи. В множеството разрастващи се стопански системи, в това число страните членки на ЧБТР, динамичността на цените нормално се въздейства от световни фактори, като финансовите политики в огромните стопански системи и развиването на интернационалните стокови пазари. Вътрешните фактори обаче към момента играят значима роля – финансовите и фискалните позиции, натискът на валутния курс или възходящите инфлационни упования могат да подхранват инфлационния напън в допълнение към това, което допускат световните фактори.

Шокът при доставките и резултатът от него

Инфлацията се форсира във всички страни от Черноморския район през 2021 година Въпреки това, темпът на инфлация и главните фактори, които стоят зад нея, варират доста в другите страни. В някои страни, изключително тези, които претърпяха по-ниска инфлация през 2020 година, инфлацията на процедура се приближи до целевите лихвени проценти на централните банки. В други страни инфлацията надвиши доста задачите на централната банка. Но като цяло възходящата наклонност през 2021 година се трансформира в предизвикателство за всички страни в района.

Една от аргументите за високата инфлация през 2021 година e ниските инфлационни равнища през миналата година, т.е. резултатът на ниската база. Обикновено инфлацията се мери посредством сравняване на настоящите равнища на цените с тези от миналата година. Следователно, при занимателен растеж на цените през 2020 година, даже възобновяване до равнищата на наклонността през 2021 година би довело до по-висока инфлация. Ако изключим базовия резултат, инфлацията ще остане висока, само че ще бъде доста по-близо до задачите на централните банки. Основният резултат е явен както в показателя на потребителските цени, по този начин и в показателя на индустриалните цени.

Други значими аргументи за инфлацията през 2021 година са фактори от страна на предлагането, произлизащи от развиването на международните стокови пазари. 2021 година беше белязана от внезапно повишаване на интернационалните цени на суровините, в частност храните и силата. Международните цени на основни хранителни артикули, като пшеница, захар, олио и месо, се покачиха в диапазона от 35%-50% на годишна база, като по този метод ускори инфлацията в международен мащаб, в това число в страните членки на ЧБТР. Хранителните артикули заемат по-висок дял от потребителската кошница в страните с ниски приходи. Следователно въздействието на нарастванията на цените на храните върху общата инфлация е по-високо в релативно по-бедните страни. Например храната съставлява главната част от повишаването на инфлацията в Армения и Грузия през 2021 година

Скокът на световните цени на силата e различен мотор на инфлацията в страните от Черноморския район. Международните цени на суровия нефт се покачиха с повече от 60% на годишна база през 2021 година, до момента в който тези на природния газ съвсем се утроиха. Освен това в някои страни цените на комуналните услуги се покачиха, трансформирайки се във значим фактор за общата инфлация.

Инфлация в бранша на услугите и напън върху заплатите

Важен индикатор, който би могъл да улови главната наклонност на инфлационния напън, е инфлацията в бранша на услугите или в нетъргуемия бранш, в който динамичността на цените зависи повече от вътрешното взаимоотношение сред търсенето и предлагането, в сравнение с от световните фактори. В множеството страни членки на ЧБТР инфлацията на услугите е по-ниска от главната инфлация и се движи към целевите лихвени проценти на централните банки. Това демонстрира, че високата обща инфлация се дължи най-много на външни фактори. Изключение от тази наклонност са Русия, Украйна и Молдова, които са очевидци на висока инфлация и в нетъргуемия бранш. Друго изключение е Турция, където се следи покачване на цените в необятен набор от категории, което демонстрира съществуването както на съществени вътрешни фактори на инфлация, по този начин и на външен ценови напън.

Натиск от страна на търсенето върху инфлацията

Повечето страни в Черноморския район дадоха отговор на провокираната от пандемия икономическа рецесия с солидни фискални и парични тласъци през 2020 и 2021 година Бюджетните разноски бяха ориентирани към поддръжка на стопанската система и покриване на увеличените разноски за опазване на здравето. Това, съчетано с падащите данъчни доходи, усили доста фискалните дефицити.

В съвсем всички страни членки на ЧБТР имаше и облекчение на паричната политика. Това, дружно с възходящата инфлация, докара до понижаване на действителните лихвени проценти по заемите, а в някои случаи действителните лихвени проценти даже станаха негативни. По-ниските действителни лихви по заеми насърчиха търсенето на нови заеми, създавайки спомагателен ценови напън. Тъй като инфлационните опасности се ускориха, централните банки в множеството страни започнаха да стягат политиките през 2021 година Като се има поради постигнатото от множеството централни банки, се чака паричната политика да остане строга, до момента в който инфлационният напън не намалее.

Прогноза за инфлацията и рисковете

Глобалният показател на цените на храните, изчислен от МВФ, се увеличи с 27% на годишна база през 2021 година Цените на силата и металите също се покачиха през годината, като по този метод способстваха за инфлацията, както посредством по-високите цени на горивата, по този начин и посредством увеличените индустриални разноски.

Според последната актуализация на МВФ от януари 2022 година се чака интернационалните цени на храните и силата да се намалят през идващите години. Това значи, че тяхното влияние върху инфлацията в страните от Черноморския район ще намалее. Въпреки това, защото нарастването на международните цени на храните към момента не е пренесено напълно във вътрешните цени в страните, можем да чакаме висока инфлация на храните в страните от района през 2022 година

През последното десетилетие централните банки в страните членки на ЧБТР доста усъвършенстваха рамките на паричната политика и сполучливо съумяха да държат инфлацията под надзор. Централните банки завоюваха доверие, защото упованията за инфлация останаха по-ниски. Подобреното доверие в централната банка от своя страна оказа помощ на страните да преминат през провокираната от COVID-19 икономическа рецесия, защото управляващите съумяха да играят по-активна роля в поддръжката на стопанската система както посредством парични, по този начин и посредством макропруденциални политики. Това разреши на страните да понижат социално-икономическата тежест на рецесията. И въпреки всичко неотдавнашното нарастване на инфлационните упования е предизвикателство за доверието в централната банка.

Поради това множеството централни банки в страните членки на ЧБТР към този момент започнаха да стягат политиките си. Очаква се паричните политики да останат строги през идната година и до момента в който се овладеят инфлационните упования.

Това има капацитет да сътвори нови провокации за нововъзникващите стопански системи, в това число тези в Черноморския район, защото обезценяването на валутата може в допълнение да натежи върху инфлацията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР