Постигнатото с усилията Комисията за защита на потребителите (КЗП) уеднаквяване

...
Постигнатото с усилията Комисията за защита на потребителите (КЗП) уеднаквяване
Коментари Харесай

КЗП: И монополистите на пазара осъзнават значението на добрите практики

Постигнатото с напъните Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) уеднаквяване на практиката на мобилните оператори да приключват прибързано по избор на клиентите им срочни контракти с до три месечни такси обезпечава все по-изгодни условия за жителите при използването на услуги на търговци, наричани до неотдавна монополисти на пазара. Това съобщи ръководителят на Димитър Маргаритов в "Денят стартира " по Българската национална телевизия (БНТ) във връзка обстоятелството, че неотдавна и третият мобилен оператор се причисли към облекчените условия при отвод от контракта преди приключването на периода му.

"Това е победа за потребителите, несъмнено и за нас. И демонстрира едно предпочитание, въпреки и нещо, което изисква време, на търговците да възприемат все по-често положителни практики, които дават преимущества и на тях ", добави Маргаритов.

Председателят на КЗП разяснява и резултатите от извършената към Коледа и Нова година координирана от Министерство на вътрешните работи акция с Българската организация по сигурност на храните, Агенция "Митници " и Национална агенция за приходите, при която бяха конфискувани 53 тона месо с изминал период на валидност. "Съвместната инспекция сред институциите разреши в прочут интервал от време да се установяват нарушавания и да се наложат наказания на тези, които не са спазили закона, както и тези артикули да бъдат конфискувани и унищожени. " Маргаритов уточни, че е значимо с изключение на информацията за периода на валидност, която е от първостепенно значение, потребителите да наблюдават и цената на съответната стока, както и цената за единица мярка. По време на инспекциите Комисията е открила случаи, в които едната от двете цени липсва или въобще няма цена. "Когато има взаимни старания на институциите, резултатите са доста по-надеждни, в сравнение с когато всеки ревизира без обща стратегия и тъкмо сложени цели ", акцентира той.

На въпрос на водещия по отношение на концепцията на Национална агенция за приходите за основаване на указател на онлайн търговците Маргаритов изрази мнение, че той би бил по-добър ориентир за потребителите по отношение на това кои са играчите на пазара. "Ние сме установили в хода на нашите инспекции случаи, при които хората се доверяват на избрани предложения, а след това се оказва, че този търговец не съществува - взима им парите, изчезва и те въобще не получават това, което са си купили. Затова от позиция на потребителската отбрана има прочут смисъл в това ", сподели ръководителят на КЗП. Той позволи, че е допустимо по подобен метод да се стигне до въвеждането на повече законови условия към операторите в онлайн пространството спрямо тези в комерсиалната мрежа. "Но допускам, че сътрудниците от Национална агенция за приходите са го обмислили деликатно и са решили, че е по-добре да има подобен указател, който да дава опция и фискът да получава всички тези приходи, които се дължат по отношение на онлайн търговията ", приключи Маргаритов.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР