Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има

...
Постигнато е принципиално споразумение да удвоим капацитета, който България има
Коментари Харесай

Енергийният министър: Удвояваме капацитета в Александруполис

" Постигнато е принципиално съглашение да удвоим потенциала, който България има в LNG терминала, който се строи в Александруполис ", съобщи енергийният министър Росен Христов след срещата при президента Румен Радев. Държавният глав одобри представители на управлението на фирмите " Gastrade " и " Copelouzos Group ".

Според енергийния министър това е част от тактиката на България за диверсификация и устойчиво снабдяване на газ от различни източници.

" Желанието ни е да увеличим опциите да доставяме LNG през терминалите в Гърция. Последните компликации, които имахме, свързани с офертата и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за средносрочно и дълготрайно съдействие. Затова през днешния ден беше взето решението да се удвои потенциалът на България ", добави Росен Христов.

Той разясни, че сега нарастването на потенциала не коства нищо на бюджета, усилва се банковата гаранция .

" Нашето дялото присъединяване в самия план е едно, а потенциалът, който сме резервирали и опцията да получаваме газ е нещо напълно настрана. Увеличава се двойно - от 500 на един милиард кубични метра ", уточни миистърът

България чака отговор и от " Газпром " до края на деня дали ще бъдат обновени договарянията за доставка на природен газ.Служебното държавно управление чака съветската компания да уточни човек, с който българската страна ще може да договаря.

" Ние не желаеме да променяме контракта с " Газпром ", желаеме да стартираме договаряния, с които да изпратим наши стремежи за някои модификации, в това число разсрочване на доставките, тъй че физически да може да ги получим . Някои гаранции, свързани с заплащането по отношение на европейската скица и вероятно да обсъдим и цената. Първо би трябвало да стартираме да преговаряме, с цел да може да изпратим нашите претенции. Техните банкови сметки доколкото знам не са запорирани ", изясни Росен Христов.

Сред тематиките на срещата при президента бяха опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР